Pyszna gruszka
Ze względu na swój „kobiecy” kształt zaliczana jest do afrodyzjaków. Ale to nie koniec jej możliwości!
Owoc ten wpływa pozytywnie na koncentrację i pobudza nasz mózg do wydajniejszego działania. Jest pyszny, warto serwować go nie tylko w daniach na słodko. Dodana do potraw mięsnych nadaje im lekkiego aromatu i słodkiego smaku. Z tego względu często staje się nadzieniem pieczonej kaczki, filetów z kurczaka, indyka lub karkówki. Gruszki rewelacyjnie sprawdzają się także w sałatkach oraz w zestawieniu z orzechami i serem pleśniowym typu gorgonzola czy roquefort. Zawinięte w szynkę parmeńską i polane sosem balsamicznym zamieniają się w wykwintną przekąskę.
Ze względu na zawarty w nich potas wskazane są przy dolegliwościach związanych z sercem. Dodatkowo zawierają witaminy A, C, PP i z grupy B oraz związki mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo,a nawet jod.
Z mięsem
Filety z indyka umyj i osusz, po czym rozbij lekko tłuczkiem, posmaruj olejem, i natrzyj solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż mięso z obu stron. Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki, a ćwiartki na cienkie plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso, połóż na wierzchu gruszki i obsyp serem pleśniowym. Na każdym kawałku mięsa połóż kilka listków świeżego rozmarynu. Piecz w wysokiej temperaturze do momentu aż ser się roztopi. Indyka podawaj z białym pieczywem i sałatką z pomidorów.
W makaronie
Świderki albo kokardki ugotuj według instrukcji. Gruszki pokrój w drobną kostkę i karmelizuj na patelni, dodając miód i trochę tymianku. Przyprawą tą obsyp też pierś kurczaka pokrojoną w paseczki. Przysmaż mięso na oliwie, dodaj mascarpone, a po chwili makaron i wymieszaj. Podawaj z sosem z gruszek.
34/2016 Na żywo