Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse

Okres przedświąteczny to czas porządków, gotowania, pieczenia i kupowania prezentów. By go trochę zaoszczędzić na spotkania z bliskimi, prezentujemy przepisy na słodkości, które możecie przygotować w dwa kwadranse.

123RF/PICSEL

Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse

Ciasto czekoladowe z malinami

Składniki: 80 g masła lub oleju, 200 g ciemnej czekolady, 150 ml mleka, 2 jajka,  250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 250 g malin

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.

Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową.

Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać.

Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Pełnoziarnisty pleśniak z czarną porzeczką

Składniki: 5 jajek, 100 g margaryny bez laktozy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 słoik (250 ml) dżemu z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, żółtka i 1/2 szklanki cukru. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i natłuść. Na dnie rozsyp 1/2 kruszonki. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 

2. W tym czasie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Na podpieczonym spodzie rozsmaruj.

Źródło: Życie na gorąco
Kremowy sernik

Składniki da spód: 150 g herbatników czekoladowych, 90 g masła, 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 1 szklanka jogurtu typu greckiego, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 170 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

1. Czekoladę drobno posiekaj. Masło włóż do rondelka, roztop. Zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Wlej masło z czekoladą, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. 

2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce. 250 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg. Dodaj jogurt oraz 1 szklankę cukru pudru, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, krótko zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wrzuć posiekaną lub startą czekoladę, wymieszaj. 

3. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wierzch sernika udekoruj kleksami śmietanki, ciasteczkami lub listkami mięty. Podawaj z sosem czekoladowym.

Źródło: Świat i ludzie
Miniserniczki

Składniki: 150 g herbatników, 40 g masła, 500 g twarogu sernikowego (zmielonego), 100 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki proszku budyniowego, np. śmietankowego lub waniliowego, 2 jajka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- -fixu, truskawki

Przygotowanie:

1. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem, by miały konsystencję piasku. Wlej przestudzone masło, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Masę ciasteczkową wyłóż na dno papilotek, delikatnie ugnieć. 

2. Do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, cukier z wanilią oraz proszek budyniowy, zmiksuj. Dodaj jajka, krótko zmiksuj. Masę serową przelej do foremek. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw formę z serniczkami. Piecz 5 min. Następnie zmniejsz temp. do 110°C i piecz jeszcze 20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując śmietan-fix i cukier puder. Wystudzone serniczki udekoruj ubitą śmietanką i truskawkami.


Źródło: Świat i ludzie
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?