Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse

article cover
123RF/PICSEL

Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse

Ciasto czekoladowe z malinami Składniki: 80 g masła lub oleju, 200 g ciemnej czekolady, 150 ml mleka, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 250 g malin Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto czekoladowe z malinami Składniki: 80 g masła lub oleju, 200 g ciemnej czekolady, 150 ml mleka, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 250 g malin Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz. Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać. Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka). 123RF/PICSEL
Pełnoziarnisty pleśniak z czarną porzeczką Składniki: 5 jajek, 100 g margaryny bez laktozy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 słoik (250 ml) dżemu z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu Przygotowanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, żółtka i 1/2 szklanki cukru. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i natłuść. Na dnie rozsyp 1/2 kruszonki. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 2. W tym czasie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Na podpieczonym spodzie rozsmaruj. Źródło: Życie na gorąco
Pełnoziarnisty pleśniak z czarną porzeczką Składniki: 5 jajek, 100 g margaryny bez laktozy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 słoik (250 ml) dżemu z czarnej porzeczki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu Przygotowanie: Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obie mąki przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kawałki margarynę, żółtka i 1/2 szklanki cukru. Rozcieraj w palcach, aż powstanie kruszonka. Prostokątną formę wyłóż pergaminem i natłuść. Na dnie rozsyp 1/2 kruszonki. Podpiecz ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 2. W tym czasie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem (1/4 szklanki). Na podpieczonym spodzie rozsmaruj. Źródło: Życie na gorąco123RF/PICSEL
Kremowy sernik Składniki da spód: 150 g herbatników czekoladowych, 90 g masła, 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 1 szklanka jogurtu typu greckiego, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 170 g czekolady mlecznej Przygotowanie: 1. Czekoladę drobno posiekaj. Masło włóż do rondelka, roztop. Zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Wlej masło z czekoladą, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. 2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce. 250 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg. Dodaj jogurt oraz 1 szklankę cukru pudru, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, krótko zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wrzuć posiekaną lub startą czekoladę, wymieszaj. 3. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wierzch sernika udekoruj kleksami śmietanki, ciasteczkami lub listkami mięty. Podawaj z sosem czekoladowym. Źródło: Świat i ludzie
Kremowy sernik Składniki da spód: 150 g herbatników czekoladowych, 90 g masła, 30 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Składniki na masę serową: 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 1 szklanka jogurtu typu greckiego, 400 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 szklanka + 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, 170 g czekolady mlecznej Przygotowanie: 1. Czekoladę drobno posiekaj. Masło włóż do rondelka, roztop. Zdejmij z ognia. Wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek. Wlej masło z czekoladą, wymieszaj. Dno tortownicy wylep masą ciasteczkową. Wstaw do lodówki na 15-20 minut. 2. Żelatynę rozpuść w 100 ml wrzącej wody. Czekoladę zetrzyj na tarce. 250 ml śmietanki ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg. Dodaj jogurt oraz 1 szklankę cukru pudru, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, krótko zmiksuj. Wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Wrzuć posiekaną lub startą czekoladę, wymieszaj. 3. Masę serową przelej na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wierzch sernika udekoruj kleksami śmietanki, ciasteczkami lub listkami mięty. Podawaj z sosem czekoladowym. Źródło: Świat i ludzie123RF/PICSEL
Miniserniczki Składniki: 150 g herbatników, 40 g masła, 500 g twarogu sernikowego (zmielonego), 100 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki proszku budyniowego, np. śmietankowego lub waniliowego, 2 jajka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- -fixu, truskawki Przygotowanie: 1. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem, by miały konsystencję piasku. Wlej przestudzone masło, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Masę ciasteczkową wyłóż na dno papilotek, delikatnie ugnieć. 2. Do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, cukier z wanilią oraz proszek budyniowy, zmiksuj. Dodaj jajka, krótko zmiksuj. Masę serową przelej do foremek. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw formę z serniczkami. Piecz 5 min. Następnie zmniejsz temp. do 110°C i piecz jeszcze 20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując śmietan-fix i cukier puder. Wystudzone serniczki udekoruj ubitą śmietanką i truskawkami. Źródło: Świat i ludzie
Miniserniczki Składniki: 150 g herbatników, 40 g masła, 500 g twarogu sernikowego (zmielonego), 100 g cukru, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 2 łyżki proszku budyniowego, np. śmietankowego lub waniliowego, 2 jajka, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżka cukru pudru, 1 opakowanie śmietan- -fixu, truskawki Przygotowanie: 1. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem, by miały konsystencję piasku. Wlej przestudzone masło, wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Masę ciasteczkową wyłóż na dno papilotek, delikatnie ugnieć. 2. Do miski włóż twaróg. Wsyp cukier, cukier z wanilią oraz proszek budyniowy, zmiksuj. Dodaj jajka, krótko zmiksuj. Masę serową przelej do foremek. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw formę z serniczkami. Piecz 5 min. Następnie zmniejsz temp. do 110°C i piecz jeszcze 20 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno, pod koniec wsypując śmietan-fix i cukier puder. Wystudzone serniczki udekoruj ubitą śmietanką i truskawkami. Źródło: Świat i ludzie123RF/PICSEL
Tarta z malinami Składniki: 2 pomarańcze, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3 jaja,150 g masła, 75 g mielonych migdałów, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g mrożonych malin, 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Pomarańcze sparzamy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Owoce przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Masło rozpuszczamy, studzimy. Maliny rozmrażamy. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej razem z tartymi migdałami, skórką pomarańczową i sokiem, z którego zostawiamy 3-4 łyżki. Formę do tarty o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w 175ºC. 3. Tartę wyjmujemy z formy, studzimy. Do cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki pozostawionego soku pomarańczowego, energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Na wierzch ostudzonej tarty wykładamy osączone z soku rozmrożone maliny. Całość dekorujemy esami-floresami z lukru. Źródło: Rewia
Tarta z malinami Składniki: 2 pomarańcze, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3 jaja,150 g masła, 75 g mielonych migdałów, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g mrożonych malin, 3/4 szklanki cukru pudru Przygotowanie: 1. Pomarańcze sparzamy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Owoce przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Masło rozpuszczamy, studzimy. Maliny rozmrażamy. 2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej razem z tartymi migdałami, skórką pomarańczową i sokiem, z którego zostawiamy 3-4 łyżki. Formę do tarty o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w 175ºC. 3. Tartę wyjmujemy z formy, studzimy. Do cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki pozostawionego soku pomarańczowego, energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Na wierzch ostudzonej tarty wykładamy osączone z soku rozmrożone maliny. Całość dekorujemy esami-floresami z lukru. Źródło: Rewia123RF/PICSEL
Kruche babeczki z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru, 100 g zimnej margaryny lub masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego, 1 jajko Składniki dodatlkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety, 3-4 łyżki cukru, ¾ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 2. Jabłka umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody i upraż na małym ogniu, często mieszając. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij 15 kółek o średnicy większej niż foremki i tyle samo kółek o średnicy foremki. Większymi kółkami wylep dno oraz boki foremek. Włóż mus jabłkowy. Przykryj pozostałymi kółkami lekko je dociskając. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Źródło: Świat i ludzie
Kruche babeczki z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru, 100 g zimnej margaryny lub masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego, 1 jajko Składniki dodatlkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety, 3-4 łyżki cukru, ¾ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Posiekaj nożem. Dodaj jajko oraz śmietanę lub jogurt. Szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 2. Jabłka umyj, obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, wlej odrobinę wody i upraż na małym ogniu, często mieszając. Wsyp cukier oraz cynamon, wymieszaj. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wytnij 15 kółek o średnicy większej niż foremki i tyle samo kółek o średnicy foremki. Większymi kółkami wylep dno oraz boki foremek. Włóż mus jabłkowy. Przykryj pozostałymi kółkami lekko je dociskając. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Źródło: Świat i ludzie 123RF/PICSEL
Orzechowiec Składniki: 2 szklanki cukru, 300 g masła, szklanka mleka, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 jaja, 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g orzechów ziemnych, szklanka śmietanki Przygotowanie: 1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę, studzimy. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem z kawą dodajemy do masy maślanej i wyrabiamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w 175ºC, studzimy. 2. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię przekładamy pozostały cukier, dodajemy pięć łyżek wody i karmelizujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aby odparował nadmiar płynu. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy w karmelu wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto. Kroimy na porcje i podajemy. Źródło: Rewia
Orzechowiec Składniki: 2 szklanki cukru, 300 g masła, szklanka mleka, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 3 jaja, 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 600 g orzechów ziemnych, szklanka śmietanki Przygotowanie: 1. Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kawę, studzimy. Masło ucieramy z 3/4 szklanki cukru. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem z kawą dodajemy do masy maślanej i wyrabiamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 15 minut w 175ºC, studzimy. 2. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze kawałki. Na patelnię przekładamy pozostały cukier, dodajemy pięć łyżek wody i karmelizujemy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy, aby odparował nadmiar płynu. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Orzechy w karmelu wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto. Kroimy na porcje i podajemy. Źródło: Rewia123RF/PICSEL
Babeczki portugalskie Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 3 żółtka, 125 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej, 1 laska wanilii, 175 ml mleka, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., cynamon, cukier puder Przygotowanie: 1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Czubkiem noża wydrąż ziarenka wanilii. Do rondelka wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną, dodaj żółtka. Rondelek postaw na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 min, ciągle mieszając, aż składniki się połączą (nie doprowadzając do wrzenia). Następnie dodaj mleko, śmietankę kremówkę oraz wydrążone ziarenka wanilii. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, wystudź. Aby na masie nie zrobił się kożuch, przykryj ją folią spożywczą. 2. Ciasto francuskie zwinięte w rulon potnij na kawałki po ok. 3 cm. Każdy kawałek rozwałkuj na kółko o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciasto rozłóż w foremce na muffiny. Wypełnij wystudzonym kremem budyniowym (do wysokości ¾ foremek). Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wstaw formę z babeczkami. Piecz 10-15 min, aż wierzch każdej będzie lekko brązowy. Wyjmij z piekarnika. Gdy lekko przestygną, wierzchy babeczek oprósz cynamonem i cukrem pudrem. Źródło: Świat i ludzie
Babeczki portugalskie Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 3 żółtka, 125 g cukru, 15 g mąki ziemniaczanej, 1 laska wanilii, 175 ml mleka, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., cynamon, cukier puder Przygotowanie: 1. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół. Czubkiem noża wydrąż ziarenka wanilii. Do rondelka wsyp cukier oraz mąkę ziemniaczaną, dodaj żółtka. Rondelek postaw na małym ogniu. Podgrzewaj ok. 2 min, ciągle mieszając, aż składniki się połączą (nie doprowadzając do wrzenia). Następnie dodaj mleko, śmietankę kremówkę oraz wydrążone ziarenka wanilii. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zdejmij z ognia, wystudź. Aby na masie nie zrobił się kożuch, przykryj ją folią spożywczą. 2. Ciasto francuskie zwinięte w rulon potnij na kawałki po ok. 3 cm. Każdy kawałek rozwałkuj na kółko o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciasto rozłóż w foremce na muffiny. Wypełnij wystudzonym kremem budyniowym (do wysokości ¾ foremek). Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wstaw formę z babeczkami. Piecz 10-15 min, aż wierzch każdej będzie lekko brązowy. Wyjmij z piekarnika. Gdy lekko przestygną, wierzchy babeczek oprósz cynamonem i cukrem pudrem. Źródło: Świat i ludzie123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?