Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse
Okres przedświąteczny to czas porządków, gotowania, pieczenia i kupowania prezentów. By go trochę zaoszczędzić na spotkania z bliskimi, prezentujemy przepisy na słodkości, które możecie przygotować w dwa kwadranse.
Pyszne ciasta, które zrobisz w dwa kwadranse
1 / 8
Ciasto czekoladowe z malinami
Składniki: 80 g masła lub oleju, 200 g ciemnej czekolady, 150 ml mleka, 2 jajka, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 150 g cukru, 250 g malin
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować metalową tortownicę o średnicy 24 cm. Na dnie położyć arkusz papieru do pieczenia, zapiąć obręcz.
Do rondelka włożyć masło lub wlać olej, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i na małym ogniu roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko oraz jajka, wymieszać na jednolitą masę - najlepiej trzepaczką rózgową.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przelać masę czekoladową i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników (tzn. aż surowa mąka nie będzie już widoczna). Dodać około 2/3 ilości malin i ponownie delikatnie przemieszać.
Wyłożyć do formy, na wierzch wyłożyć resztę malin i powciskać je trochę w ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut (do suchego patyczka).