Reklama

Pyszne ciasteczka

Za oknem lato, więc szkoda marnować czas w kuchni! Letnie potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia, a przy tym lekkie, aromatyczne i z nutą egzotyki. Idealne na taką okazję są przepisy, które prezentuje Siba Mtongana w programie „Szybkie uczty Siby”, emitowanym od kwietnia na antenie Polsat Food Network. Oto jeden z nich!

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 40 minut

Porcja dla 4 osób

 Składniki:

1 L wody

15 ml bulionu rosołowego w proszku

1/2 łyżeczki soli

375 ml kaszy kukurydzianej

30 ml stopionego masła wymieszanego z 1 łyżką masła

250 g plasterków bekonu, pokrojonych na małe kawałki

 1 cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, zgniecione

2 łyżki pietruszki, posiekanej

2 łyżki kolendry, posiekanej

Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wymieszaj zimną wodę z bulionem w proszku i solą, następnie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kaszę kukurydzianą, dodając małymi partiami, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki.  

Reklama

Teraz, drewnianą łyżką ubijaj papkę, aż się połączą składniki. Zredukuj ogień na średni, przykryj i gotuj przez 15 minut. Ponownie zamieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.

W tym czasie podgrzej masło i podsmaż cebulę, czosnek i boczek przez 5 minut, aż tłuszcz się stopi a cebula będzie miękka i przeźroczysta. Dodaj zioła i zamieszaj.

 Wymieszaj z ugotowaną kaszą i przenieś na tackę do pieczenia. Ugnieć, aż powierzchnia będzie płaska. Wytnij okręgi i odstaw na bok w ciepłe miejsce do czasu podania.

 Rada:

Na dnie patelni powinna uformować się skorupka podobna do tortilli, łatwo odchodząca. Można ją jeść z dżemem lub posmarować czymś innym! Jest to pyszna przekąska.



materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy