Reklama

Pyszne drożdżowe

Znakomite przepisy na podwieczorek i nie tylko.

Rogaliki z powidłami

Czas przygotowania 80 minut.
Cena jednej sztuki 0,50 zł.

Składniki na 25 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,
- 40 g drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- pół kostki masła,
- łyżka cukru waniliowego,
- gęste powidła lub marmolada do nadzienia,
- jajko do posmarowania i cukier puder do posypania rogalików.

1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przenosimy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Reklama

2. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje i wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, które dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżce nadzienia i zwijamy do wierzchołka, formując rogaliki.

3. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 4. Gdy podrosną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.

Ze śliwką i migdałami

Czas przygotowania 50 minut.
Cena jednej porcji około 0,60 zł.

Składniki na 20 porcji
Ciasto:

- 450 g mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 75 g drożdży,
- 4 łyżki letniej wody,
- 200 ml letniego mleka,
- 80 g masła,
- 1 jajko,
- 800 g śliwek.

Kruszonka:
- 100 g mąki,
- 60 g brązowego cukru,
- 60 g masła oraz 100 g płatków migdałowych do posypania.

1. Drożdże rozcieramy w dużej misce z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, dodajemy letnią wodę, letnie mleko i resztę cukru. Odstawiamy na 10 minut, następnie wbijamy jajko, wsypujemy przesianą mąkę i stopione letnie masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odkładamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.

2. Lekko rozwałkowane ciasto przenosimy na natłuszczoną blachę. Na górze układamy wydrylowane śliwki, środkami do góry. Odstawiamy w ciepło.

3. Składniki kruszonki rozcieramy w pacach. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i migdałami i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC.




Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy