Pyszne drożdżowe
Znakomite przepisy na podwieczorek i nie tylko.

Rogaliki z powidłami
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,50 zł.
Składniki na 25 sztuk: - 3 szklanki mąki pszennej,- 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany,- 40 g drożdży,- 4 łyżki cukru,- pół kostki masła,- łyżka cukru waniliowego,- gęste powidła lub marmolada do nadzienia,- jajko do posmarowania i cukier puder do posypania rogalików.
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier waniliowy i pokrojone masło. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Przenosimy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
2. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagniatamy, a następnie dzielimy na porcje i wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka, które dzielimy na 6 lub 8 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta kładziemy po łyżce nadzienia i zwijamy do wierzchołka, formując rogaliki.
3. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 4. Gdy podrosną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.

Ze śliwką i migdałami
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 0,60 zł.
Składniki na 20 porcjiCiasto:- 450 g mąki,- 5 łyżek cukru,- 75 g drożdży,- 4 łyżki letniej wody,- 200 ml letniego mleka,- 80 g masła,- 1 jajko,- 800 g śliwek.
Kruszonka:- 100 g mąki,- 60 g brązowego cukru,- 60 g masła oraz 100 g płatków migdałowych do posypania.
1. Drożdże rozcieramy w dużej misce z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, dodajemy letnią wodę, letnie mleko i resztę cukru. Odstawiamy na 10 minut, następnie wbijamy jajko, wsypujemy przesianą mąkę i stopione letnie masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odkładamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
2. Lekko rozwałkowane ciasto przenosimy na natłuszczoną blachę. Na górze układamy wydrylowane śliwki, środkami do góry. Odstawiamy w ciepło.
3. Składniki kruszonki rozcieramy w pacach. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i migdałami i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190ºC.