Reklama

Reklama

Pyzy z mięsem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 200 g boczku

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz. Połowę ugotuj i przeciśnij przez praskę lub ubij dokładnie tłuczkiem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce. Jedne i drugie ziemniaki przełóż do miski. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą. Gotową masę podziel na 15 części.

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, zeszklij na maśle, a następnie dodaj pokrojone mięso. Podsmaż, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Ostudź, zmiel i wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.

Rozpłaszcz na dłoni porcję ciasta, nałóż farsz i zlep, tworząc kulkę. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 8 minut. Podawaj z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje