Pyzy z mięsem
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 200 g boczku
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz. Połowę ugotuj i przeciśnij przez praskę lub ubij dokładnie tłuczkiem. Resztę zetrzyj na drobnej tarce. Jedne i drugie ziemniaki przełóż do miski. Dodaj jajko i mąkę. Dopraw solą. Gotową masę podziel na 15 części.
Przygotuj farsz: posiekaj cebulę, zeszklij na maśle, a następnie dodaj pokrojone mięso. Podsmaż, podlej odrobiną wody i duś do miękkości. Ostudź, zmiel i wymieszaj z bułką tartą, jajkiem i przyprawami.
Rozpłaszcz na dłoni porcję ciasta, nałóż farsz i zlep, tworząc kulkę. Pyzy wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 8 minut. Podawaj z pokrojonym i podsmażonym boczkiem.
Zobacz także: