Pyzy z mięsem

Najlepsze mięso to wołowe z rosołu. Wykorzystaj także tłuszcz i błony, które nadadzą farszowi właściwą lepkość.

Pyzy z mięsem możesz podać także ze skwarkami
Pyzy z mięsem możesz podać także ze skwarkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 40 dag gotowanego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg szpinaku
  • 10 dag pomidorów cherry
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wymieszać z mąką, jajkiem, posolić, zagnieść.

Mięso zemleć. Cebule posiekać, połowę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać do mięsa razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić.

Z ciasta formować placuszki, nakładać farsz, lepić, toczyć kulki. Wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć 4 min od wypłynięcia.

Szpinak umyć, udusić na reszcie oleju z pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawić, na koniec dodać pomidorki. Bułkę tartą zrumienić z masłem. Pyzy podawać na szpinaku, polane bułką tartą.

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Placki z kiszonej kapusty – bieszczadzkie fuczkiPolsat
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas