Pyzy z mięsem
Najlepsze mięso to wołowe z rosołu. Wykorzystaj także tłuszcz i błony, które nadadzą farszowi właściwą lepkość.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, wymieszać z mąką, jajkiem, posolić, zagnieść.
Mięso zemleć. Cebule posiekać, połowę zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać do mięsa razem z 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić.
Z ciasta formować placuszki, nakładać farsz, lepić, toczyć kulki. Wrzucić na osolony wrzątek, wyjąć 4 min od wypłynięcia.
Szpinak umyć, udusić na reszcie oleju z pozostałą cebulą i czosnkiem, doprawić, na koniec dodać pomidorki. Bułkę tartą zrumienić z masłem. Pyzy podawać na szpinaku, polane bułką tartą.
Zobacz także: