Reklama

Pyzy z mięsem

Obiad jak u babci? Żaden problem! Wypróbuj przepis na domowe, prawdziwie swojskie pyzy z mięsem i skwarkami.

Składniki

  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków ugotowanych
  • jajko
  • półtorej szklanki mąki
  • 700 g ugotowanego mięsa z kurczaka
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na miazgę i odciskamy sok (nie wylewamy go), a gotowane przeciskamy przez praskę. Łączymy ziemniaki ugotowane ze startymi, sok powoli wylewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, solimy i zagniatamy ciasto. 

2. Mięso mielemy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy i mieszamy. Z ciasta formujemy wałek, a następnie odcinamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy farsz. Zlepiamy ciasto i formujemy okrągłe pyzy, a następnie gotujemy partiami w osolonej wodzie ok. 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze skwarkami.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy