Pyzy z mięsem
Obiad jak u babci? Żaden problem! Wypróbuj przepis na domowe, prawdziwie swojskie pyzy z mięsem i skwarkami.
Sposób przygotowania:
1. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce na miazgę i odciskamy sok (nie wylewamy go), a gotowane przeciskamy przez praskę. Łączymy ziemniaki ugotowane ze startymi, sok powoli wylewamy, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, solimy i zagniatamy ciasto.
2. Mięso mielemy przez maszynkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy i mieszamy. Z ciasta formujemy wałek, a następnie odcinamy kawałki, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek kładziemy farsz. Zlepiamy ciasto i formujemy okrągłe pyzy, a następnie gotujemy partiami w osolonej wodzie ok. 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze skwarkami.
Zobacz także: