Reklama

Quiche z dynią, ricottą i szpinakiem

Danie, które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki na ciasto

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • jajko

Składniki na nadzienie

  • 4 jajka
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 125 g ricotty
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%
  • 200 g obranej dyni
  • szklankę szpinaku
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcieramy palcami masło z mąką, dodajemy jajko i ręką łączymy składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta wkładamy do lodówki na godzinę. Po czym rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy i ją wykładamy. Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okrywamy folią aluminiową. Na dno kładziemy obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Sposób przygotowania nadzienia: Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać ricottę, tymianek, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Pokroić dynie w równą kostkę 2 x 2 cm, następnie dodać do masy jajecznej, razem z pokrojonym szpinakiem. Całość wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Smacznego!

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: quiche | tarta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy