Quiche z dynią, ricottą i szpinakiem
Danie, które smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sposób przygotowania:
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcieramy palcami masło z mąką, dodajemy jajko i ręką łączymy składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta wkładamy do lodówki na godzinę. Po czym rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na placek o średnicy większej niż średnica formy i ją wykładamy. Spód dziurawimy widelcem i wstawiamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190 stopni. Formę z ciastem (dno i boki) okrywamy folią aluminiową. Na dno kładziemy obciążenie, np. ćwiartki jabłek, suchą fasolę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Sposób przygotowania nadzienia: Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać ricottę, tymianek, śmietankę 30%, wymieszać i odstawić. Pokroić dynie w równą kostkę 2 x 2 cm, następnie dodać do masy jajecznej, razem z pokrojonym szpinakiem. Całość wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta. Smacznego!