Rabarbar pod kruszonką
Zamiast rabarbaru możesz użyć owoców dostępnych w danym sezonie.

Składniki:
1 kg rabarbaru150 g cukrumasło do formycukier puder do posypania
Ciasto:250 g mąki120 g masła50 g cukrujajko1/2 szklanki wodyszczypta soli
Kruszonka:po 100 g cukru, mąki i masłaopakowanie cukru waniliowego
Zagnieć ciasto z podanych składników. Wstaw je do lodówki co najmniej na godzinę.Umyty i obrany rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki.Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę średnicy około 26 cm. Na cieście ułóż rabarbar, posyp cukrem.Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką.Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz około 40 minut.Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: godzina + godzina chłodzenia ciasta
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"
