Rabarbar pod kruszonką
Zamiast rabarbaru możesz użyć owoców dostępnych w danym sezonie.
Składniki:
1 kg rabarbaru
150 g cukru
masło do formy
cukier puder do posypania
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
50 g cukru
jajko
1/2 szklanki wody
szczypta soli
Kruszonka:
po 100 g cukru, mąki i masła
opakowanie cukru waniliowego
Zagnieć ciasto z podanych składników. Wstaw je do lodówki co najmniej na godzinę.
Umyty i obrany rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki.
Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę średnicy około 26 cm. Na cieście ułóż rabarbar, posyp cukrem.
Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piecz około 40 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: godzina + godzina chłodzenia ciasta
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"