Racuchy w cieście dyniowym
Masz kłopot z uformowaniem racuchów? Nabierz łyżką ciasto i włóż na rozgrzany tłuszcz. Lekko spłaszcz. Na tym ułóż plaster jabłka i przykryj drugą łyżką ciasta.
Składniki
- 1 jajko
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 g upieczonej lub ugotowanej dyni
- 1-1,5 szklanki mąki
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
35 min
12
Sposób przygotowania:
1. Upieczony i przestudzony miąższ dyni lekko zmiksuj z jogurtem, jajkiem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto odłóż na ok. 20 minut.
2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w grubsze plastry. Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz z obu stron w dyniowym cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po dwie minuty z każdej strony - do zarumienienia.
3. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Zobacz także: