Reklama

Racuchy w cieście dyniowym

Masz kłopot z uformowaniem racuchów? Nabierz łyżką ciasto i włóż na rozgrzany tłuszcz. Lekko spłaszcz. Na tym ułóż plaster jabłka i przykryj drugą łyżką ciasta.

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 1 jajko
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g upieczonej lub ugotowanej dyni
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 duże jabłka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Upieczony i przestudzony miąższ dyni lekko zmiksuj z jogurtem, jajkiem, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Ciasto odłóż na ok. 20 minut.

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Pokrój w grubsze plastry. Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłka zanurz z obu stron w dyniowym cieście i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po dwie minuty z każdej strony - do zarumienienia.

3. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy