Racuchy z łososiem
Pomysł na smaczną i pożywną przekąskę dla całej rodziny - racuchy warzywne z łososiem.
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i seler obieramy, cukinię i ogórek płuczemy, osuszamy. Przy pomocy maszynki rozdrabniamy na grube wiórki. Zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą, dokładnie odcedzamy.
2. Masło roztapiamy, studzimy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Mąkę przesiewamy z sodą do miski. Jaja mieszamy z mlekiem, doprawiając pieprzem i solą, dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem, mieszamy, aż zrobi się gładkie ciasto.
3. Do powstałego ciasta dodajemy warzywa i ser, doprawiamy pieprzem, solą, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże racuchy na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Umyty szczypiorek siekamy i dodajemy do jogurtu, mieszamy. Racuszki podajemy z łososiem i sosem jogurtowym.
Zobacz także: