Racuszki waniliowe
Przygotowanie:
1. Do białek wsyp sól, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż serek lub rozgnieciony twaróg. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko oraz żółtka. Zmiksuj tak, by powstało jednolite ciasto. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta formując z nich placuszki. Smaż około 2 min, przewróć na drugą stronę, smaż przez kolejne 2 min.
2. Mleko oraz śmietankę wlej do rondelka, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj na jasną, kremową masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlej gorące mleko ze śmietanką. Tak przygotowaną masę przelej do rondelka. Podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Racuszki podawaj z sosem waniliowym i owocami.
Zobacz także: