Ragoût z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Ciekawe danie jednogarnkowe? Polecamy opcję z kurczakiem, pieczarkami i pysznym sosem.

Podawaj najlepiej z ziołowym purée ziemniaczanym
Podawaj najlepiej z ziołowym purée ziemniaczanym123RF/PICSEL

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 100 g śmietany kremówki
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • po 1 małym pęczku natki pietruszki i szczypiorku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, pokrój w plasterki.

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso, smaż 3 minuty. Potem dodaj cebulę oraz pieczarki. Smaż 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Wlej kremową śmietanę i bulion. Dodaj musztardę. Dołóż dymki. Duś jeszcze 2-3 minuty.

3. Miękkie ziemniaki odcedź. Dodaj do nich mleko oraz masło. Utrzyj na gładkie purée. Natkę pietruszki i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do purée. Przypraw je do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe ragoût serwuj z ziołowym purée.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas