Ragoût z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Ciekawe danie jednogarnkowe? Polecamy opcję z kurczakiem, pieczarkami i pysznym sosem.
Składniki
- 800 g ziemniaków
- sól
- 600 g filetów z kurczaka
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 dymki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- 1 czubata łyżka mąki
- 100 g śmietany kremówki
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- po 1 małym pęczku natki pietruszki i szczypiorku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, pokrój w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso, smaż 3 minuty. Potem dodaj cebulę oraz pieczarki. Smaż 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Wlej kremową śmietanę i bulion. Dodaj musztardę. Dołóż dymki. Duś jeszcze 2-3 minuty.
3. Miękkie ziemniaki odcedź. Dodaj do nich mleko oraz masło. Utrzyj na gładkie purée. Natkę pietruszki i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do purée. Przypraw je do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe ragoût serwuj z ziołowym purée.
Zobacz także: