Ragoût z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym
Ciekawe danie jednogarnkowe? Polecamy opcję z kurczakiem, pieczarkami i pysznym sosem.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Dymki oczyść, pokrój w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż mięso, smaż 3 minuty. Potem dodaj cebulę oraz pieczarki. Smaż 4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Oprósz mąką. Krótko zasmaż. Wlej kremową śmietanę i bulion. Dodaj musztardę. Dołóż dymki. Duś jeszcze 2-3 minuty.
3. Miękkie ziemniaki odcedź. Dodaj do nich mleko oraz masło. Utrzyj na gładkie purée. Natkę pietruszki i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do purée. Przypraw je do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowe ragoût serwuj z ziołowym purée.
Zobacz także: