Rajskie kulki
Połowę potrzebnych wiórków kokosowych upraż na suchej patelni. Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Dodaj śmietankę, cukier waniliowy, uprażone wiórki i likier. Całość dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Gdy konsystencja masy będzie dość zwarta, nabieraj łyżeczką niewielkie porcje masy truflowej i dłońmi formuj kulki. Każdą z kulek obtocz w reszcie wiórek kokosowych. Trufle przechowuj w lodówce.
Można je wg uznania odrobinę dosłodzić cukrem pudrem lub miodem, albo dodać odrobinę mniej mleka. Jeśli podczas formowania trufle zaczynają się za bardzo topić, możliwe że masa nie schłodziła się wystarczająco albo dłonie są za ciepłe. Wystarczy zmoczyć je w zimnej wodzie.
Zobacz także: