Ravioli z pieczarkami
Włoskie ravioli w twoim domu? Nic trudnego! Wypróbuj przepis na te włoskie pierożki z nadzieniem pieczarkowym.

Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 2/3 szklanki wody
- sól
na nadzienie
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki bułki tartej
- żółtko
- natka pietruszki
- 3 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie oczyść i opłucz, cebulę obierz. Pokrój w drobną kosteczkę i usmaż do zarumienienia się. Wystudź. Wymieszaj z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej, wbij jajko, rozrób ciasto nożem wlewając powoli wodę. Wyrób ciasto ręką, podziel na części, rozwałkuj i powycinaj szklanką okręgi lub kwadraciki foremką. Nakładaj na wycięte kawałki nadzienie, najlepiej przy użyciu łyżeczki, nakrywaj drugim krążkiem z ciasta i zlepiaj brzegi. Gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmij ravioli łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masełkiem i pietruszką.
Zobacz także: