Ravioli z pieczarkami
Włoskie ravioli w twoim domu? Nic trudnego! Wypróbuj przepis na te włoskie pierożki z nadzieniem pieczarkowym.
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie oczyść i opłucz, cebulę obierz. Pokrój w drobną kosteczkę i usmaż do zarumienienia się. Wystudź. Wymieszaj z żółtkiem, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Mąkę przesiej, wbij jajko, rozrób ciasto nożem wlewając powoli wodę. Wyrób ciasto ręką, podziel na części, rozwałkuj i powycinaj szklanką okręgi lub kwadraciki foremką. Nakładaj na wycięte kawałki nadzienie, najlepiej przy użyciu łyżeczki, nakrywaj drugim krążkiem z ciasta i zlepiaj brzegi. Gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wyjmij ravioli łyżką cedzakową. Podawaj z roztopionym masełkiem i pietruszką.
Zobacz także: