Ravioli ze szpinakiem
Pierogi królują także we Włoszech! Polecamy prosty przepis na ravioli ze smakowitym nadzieniem szpinakowym.
Składniki
na ciasto
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 2/3 szklanki przegotowanej wody
- sól
na nadzienie
- 700 g szpinaku (liście)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- żółtko
- łyżka tłuszczu do gotowania
- sól
- pieprz
- czosnek
do podania
- starty parmezan
- rukola
Sposób przygotowania:
Szpinak dokładnie umyj, sparz gorącą wodą, odsącz i ostudź. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wymieszaj z mąką, lekko zasmaż i dodaj szpinak. Całość duś kilka minut, pod koniec doprawiając solą, pieprzem oraz czosnkiem, wymieszaj całość z żółtkiem.
Mąkę przesiej, wbij jajko i rozrób ciasto nożem, delikatnym strumieniem wlewając wodę. Starannie wyrób ciasto ręką i odłóż do lodówki w celu schłodzenia. Następnie rozwałkuj i wykrój okrągłą foremką krążki, na które małą łyżeczką będziesz wykładać nadzienie szpinakowe.
Po ponakładaniu nadzienia, każdorazowo nałóż kolejny krążek z ciasta na wierzch, zlepiając przy tym brzegi.
Gotuj kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu.
Gotowe pierożki wyjmuj łyżką cedzakową, podawaj ze startym parmezanem, do dekoracji możesz podać również rukolę.