Razowiec z karmelową polewą
Możemy dodać trochę imbiru w proszku.
Składniki
- 225 g mąki pszennej razowej
- 155 g cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru
- waniliowego
- 5-6 bananów
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- po 75 ml jogurtu i oleju
- 30 g masła
- 3 łyżki śmietany
1. Do mąki dodajemy 150 g cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon, mieszamy. Cztery obrane banany miksujemy na mus i dodajemy do mąki razem z jogurtem oraz olejem. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
2. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w 180ºC.
3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cztery łyżki cukru, śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie ciemny karmelowy sos.
4. Obrane dwa banany kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ostudzonego ciasta. Całość polewamy karmelem.