Recepta na udane wypieki
Pieczenie ciast jest sztuką wypracowaną przez wieki. Warto poznać jej podstawowe zasady, aby uniknąć kulinarnej wpadki…
Mieszaj z głową
Kolejność dodawania składników jest ważna. Najpierw wymieszaj z mąką sypkie (proszek do pieczenia, sodę, suszone drożdże). Cukier (w zależności od przepisu) utrzyj z jajkami lub masłem.
Dodawaj go stopniowo, nie wsypuj wszystkiego na raz, bo kryształki się nie rozpuszczą. Jeśli używasz wanilii (cukru waniliowego), dodaj ją do mąki na początku, ponieważ wydobywa smaki pozostałych składników.
Przesiej mąkę
Nie chodzi tylko o pozbycie się ewentualnych zanieczyszczeń. Przesiewanie napowietrza mąkę, dzięki czemu ciasto po upieczeniu jest bardziej puszyste i lżejsze. Z przesianą mąką łatwiej też wymieszać pozostałe sypkie składniki (proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy).
Jeśli dodajesz do wypieku kakao lub cukier puder, również je przesiej, aby nie było grudek.
Wyjmij wcześniej
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (poza masłem lub margaryną dodawanymi do kruchego). Wyjmij je więc z lodówki odpowiednio wcześniej. Jeśli zapomniałaś, jajka włóż na 10-15 minut do ciepłej wody, a mleko (lub inne płynne składniki) lekko podgrzej.
Uważaj na cukier
Nadanie słodkiego smaku to nie jedyna rola cukru w cieście. Ma on o wiele większe znaczenie. Wpływa na konsystencję i trwałość wypieku. Zbyt drastyczne ograniczenie cukru sprawi, że ciasto będzie twarde. Nie dodawaj go zatem mniej niż 2/3 ilości podanej w przepisie.
Szklankę cukru możesz zastąpić 1/2 szklanki miodu (jest znacznie słodszy). Zmniejsz wtedy o 1,5 łyżki ilość płynnych składników ciasta. Tej samej ilości cukru odpowiada też 3/4 szklanki syropu klonowego. W tym wypadku również odejmij 3 łyżki płynnych składników.
Ustaw temperaturę
Nagrzej piekarnik przed włożeniem ciasta. Drożdżowego i ucieranego nie wkładaj do zbyt gorącego (najwyżej 170ºC), aby mogły jeszcze trochę wyrosnąć, zanim się zapieką. Kruche i francuskie potrzebują wysokiej temperatury (ok. 200ºC), by szybko się zapiekły i tłuszcz z nich nie wypłynął.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, jeśli nie jest to konieczne. Gdy musisz sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło, zrób to możliwie jak najszybciej. Ciasto lekko ostudź przed wyjęciem z formy.
Zobacz również: