Reklama

Renesans zimnych nóżek

Galaretki mięsne dostarczą glukozaminy, która pełni ważną funkcję w odbudowywaniu uszkodzonej chrząstki.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • zielona cześć pora
  • pietruszka
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • groszek
  • czosnek
  • ocet
  • łyżka przyprawy uniwersalnej
  • żelatyna spożywcza
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól

Przygotowanie

Przygotowane nóżki i golonkę gotujemy do miękkości z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Oddzielnie gotujemy udko z kurczaka. 

Mięsa wyjmujemy, wywary przecedzamy i łączymy, dodajemy łyżkę octu, mieszamy i przecedzamy. Odstawiamy, aby wywar wystygł. Ugotowaną włoszczyznę kroimy w plasterki, cebulę wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w drobne paseczki albo mielimy w maszynce. 

Do foremki wrzucamy groszek, kukurydzę, włoszczyznę i mięso. Zalewamy wywarem. Gdy galareta stężeje, ogrzewamy foremkę w gorącej wodzie, co pozwoli wyjąć gotowe nóżki i przenieść je na półmisek. Dekorujemy pietruszką. 

Zobacz także: 

Reklama


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: galaretka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy