Rewelacyjne rumowe żeberka
Pomysł na te żeberka poddał mi mój kumpel Tim. Zaczął od burbona, potem eksperymentowaliśmy z rumem. Efekt był świetny, więc zacząłem ulepszać przepis i w ten sposób powstały… rewelacyjne rumowe żeberka.
Łączny czas: 3 godziny plus marynowanie
Składniki:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1,5 kg żeberek wieprzowych (od strony kręgosłupa), bez błony
Sucha marynata:
5 łyżek syropu klonowego
2 łyżeczki pasty z wędzonej papryczki jalapeño
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka sosu worcestershire
1½ łyżeczki słodkiej papryki
1½ łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu smaków
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sos rumowy:
kawałek imbiru (4 cm), obrany
3-4 ząbki czosnku, obrane
125 ml keczupu
60 ml ciemnego rumu
1 łyżka sosu worcestershire
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
½ łyżeczki suszonych płatków chili
50 g miękkiego ciemnego
brązowego cukru
W misce wymieszaj wszystkie składniki suchej marynaty z dwiema łyżeczkami soli. Żeberka osusz ręcznikiem papierowym, potem rozłóż na tacy i dokładnie natrzyj marynatą. Przykryj tacę folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc).
Przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, otrzep z nadmiaru suchej marynaty i zostaw na wierzchu, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. W tym czasie przygotuj grill na technikę pół na pół (zob. s. 10) - mięso musi się piec w umiarkowanej temperaturze po stronie pośredniej. Zamknij pokrywę i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temperatury ok. 180 st. C.
Oderwij spory kawałek mocnej folii aluminiowej, połóż na środek żeberka i szczelnie zapakuj. Umieść foliową paczkę na grillu, przykryj i piecz mięso ok. 2 godzin, aż będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Nie zapominaj, żeby od czasu do czasu dokładać węgla. Kiedy żeberka będą się piekły, do małego rondelka zetrzyj drobno imbir i czosnek, dodaj resztę składników sosu rumowego i wlej 80 ml wody.
Od czasu do czasu mieszając, gotuj całość na niewielkim ogniu ok. 20 minut, aż sos zgęstnieje. Potem dopraw do smaku i dostaw na bok.
Wyjmij żeberka z folii, wypędzluj sosem rumowym i sosem własnym. Potem jeszcze raz połóż mięso na ruszcie (po stronie pośredniej), zamknij pokrywę i piecz 30-40 minut, polewając je sosami co 10 minut, aż będzie miękkie i rumiane. Przełóż żeberka na deskę, pozwól im odpocząć 5 minut, a następnie pokrój. Smacznego! Żeberka rządzą!