Risotto jako danie główne

Risotto ze smażoną piersią kaczki? Okazuje się, że spokojnie może grać pierwsze skrzypce.

Aby przygotować idealne risotto, pamiętaj, żeby bulion dodawany do ryżu był gorący
Aby przygotować idealne risotto, pamiętaj, żeby bulion dodawany do ryżu był gorący123RF/PICSEL

Zacznij od przygotowania risotto. Połowę masła wraz z olejem rozgrzej w szerokim rondlu. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i czosnek.

Wsyp ryż. Smaż 2-3 minuty, mieszając. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż płyn się zredukuje. Wówczas porcjami wlewaj bulion.

Gdy odparuje, dodaj resztę masła starty ser grana padano.

Umyte piersi kaczki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Usmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz solą i pieprzem.

Na talerze rozłóż risotto. Posyp parmezanem. Nałóż kaczkę i udekoruj kiełkami.

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 80 g sera grana padano
  • garść ulubionych kiełków

na rissotto

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 350 ml białego wytrawnego wina
  • 400 g ryżu arborio
  • 70 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • czarny mielony pieprz

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas