Risotto jako danie główne
Risotto ze smażoną piersią kaczki? Okazuje się, że spokojnie może grać pierwsze skrzypce.
Zacznij od przygotowania risotto. Połowę masła wraz z olejem rozgrzej w szerokim rondlu. Dodaj obraną i posiekaną cebulę i czosnek.
Wsyp ryż. Smaż 2-3 minuty, mieszając. Wlej wino i gotuj, mieszając, aż płyn się zredukuje. Wówczas porcjami wlewaj bulion.
Gdy odparuje, dodaj resztę masła starty ser grana padano.
Umyte piersi kaczki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Usmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz solą i pieprzem.
Na talerze rozłóż risotto. Posyp parmezanem. Nałóż kaczkę i udekoruj kiełkami.
Składniki
- 2 piersi kaczki
- 80 g sera grana padano
- garść ulubionych kiełków
na rissotto
- 1 l bulionu warzywnego
- 350 ml białego wytrawnego wina
- 400 g ryżu arborio
- 70 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- sól
- czarny mielony pieprz
Zobacz także: