Reklama

Risotto z grzybami

Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami.

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 400 g ryżu na risotto, np. Arborio
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub grzybowego
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 300 g grzybów, np. podgrzybków, prawdziwków, kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego sera typu parmezan
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól l pieprz

Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Bulion podgrzej.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć grzyby i mieszając smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki, przykryj i odstaw. Na patelni rozgrzej pozostały olej i masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj czosnek, smaż ok. 1 min.

Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż 2-3 min do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej wino i mieszając smaż, aż odparuje.

Reklama

Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie rozgotowany.

Do ryżu dodaj grzyby, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dopraw solą oraz pieprzem. Posyp parmezanem i natką pietruszki.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy