Risotto z grzybami
Leśne grzyby możesz zastąpić pieczarkami.

Składniki
- 400 g ryżu na risotto, np. Arborio
- 1 i 1/2 l bulionu drobiowego lub grzybowego
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 300 g grzybów, np. podgrzybków, prawdziwków, kurek
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki startego sera typu parmezan
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól l pieprz
Grzyby starannie oczyść z igliwia, opłucz, osusz. Większe pokrój na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Bulion podgrzej.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć grzyby i mieszając smaż, aż odparuje cały powstały w trakcie smażenia płyn. Dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki, przykryj i odstaw. Na patelni rozgrzej pozostały olej i masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj czosnek, smaż ok. 1 min.
Wsyp ryż, wymieszaj. Smaż 2-3 min do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste. Wlej wino i mieszając smaż, aż odparuje.
Do ryżu wlej 1 łyżkę wazową gorącego bulionu. Gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Postępuj w ten sposób, aż cały bulion zostanie wykorzystany. Ryż powinien być miękki i kremowy, ale nie rozgotowany.
Do ryżu dodaj grzyby, wymieszaj. Podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dopraw solą oraz pieprzem. Posyp parmezanem i natką pietruszki.