Składniki:
ryż arborio - garść na osobę
grzyby suszone - pół garści na osobę
wywar z warzyw lub woda
30 ml białego wytrawnego wina
mała cebula, pokrojona w kostkę
50 g startego parmezanu
oliwa i masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy małą łyżkę masła i całość rozgrzewamy. Następnie przez moment podsmażamy cebulę, ciągle mieszając. Wsypujemy ryż i całość jeszcze raz mieszamy. Dodajemy grzyby, wlewamy wino i wywar w proporcji 1 część ryżu, 3 części wody z winem. Całość gotujemy powoli przez około 20 minut, często mieszając. Po tym czasie risotto może być nieco twarde, więc w razie potrzeby można podlać wywarem i gotować jeszcze przez moment. Risotto powinno być kremowe w konsystencji, dlatego dodajemy odrobinę masła i parmezan. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, uprzednio sprawdzając smak.
Przepis dla 4 osób
Czas przygotowania 60 min
Akademia Kulinarna Kurta Schellera, Warszawa
szef: Kurt Scheller
Przepis pochodzi z książki "Smaki Nieba i Ziemi - Wielka Księga Serdecznych Przepisów".