Reklama

Risotto z pieczarkami

Mięso i wędliny nie są niezbędne do przygotowania smacznego i sycącego posiłku na obiad albo kolację. Z warzyw możesz wyczarować prawdziwe frykasy. Polecamy prosty przepis na pyszne risotto z pieczarkami.

Składniki

  • 30 dag ryżu na risotto
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • pół szklanki białego wina
  • litr bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag startego parmezanu
  • olej lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na tłuszczu. Uważaj, żeby się nie przypaliła. 

2. Do cebuli dodaj ryż i smaż 3 minuty, ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion. Czekaj, aż ryż wchłonie każdą porcję. 

3. Na drugiej patelni usmaż pieczarki na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż jeszcze 2 minuty. Wsyp natkę i dopraw solą oraz pieprzem. 

4. Miękki ryż (po ok. 20 minutach gotowania) połącz z grzybami. Posyp startym parmezanem. Możesz udekorować listkami pietruszki.

Reklama

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy