Risotto z pieczarkami
Mięso i wędliny nie są niezbędne do przygotowania smacznego i sycącego posiłku na obiad albo kolację. Z warzyw możesz wyczarować prawdziwe frykasy. Polecamy prosty przepis na pyszne risotto z pieczarkami.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na tłuszczu. Uważaj, żeby się nie przypaliła.
2. Do cebuli dodaj ryż i smaż 3 minuty, ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodawaj chochlą bulion. Czekaj, aż ryż wchłonie każdą porcję.
3. Na drugiej patelni usmaż pieczarki na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż jeszcze 2 minuty. Wsyp natkę i dopraw solą oraz pieprzem.
4. Miękki ryż (po ok. 20 minutach gotowania) połącz z grzybami. Posyp startym parmezanem. Możesz udekorować listkami pietruszki.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!
Zobacz także: