Reklama

Risotto z tym, co pod ręką

Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.

Składniki

  • ok. 350 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2/3 szklanki białego wina
  • ok. 1 l wywaru z kostki
  • 1 garść suszonych pomidorów
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • kilka plasterków boczku wędzonego lub innej wędliny
  • kilka listków rukoli, szpinaku lub posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 100 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekaj, suszone pomidory pokrój na paseczki. Oliwę rozgrzej z masłem na patelni i zeszklij cebulę. 

2. Wsyp ryż, przesmaż i powoli zalej winem. Poczekaj aż odparuje i wlej łyżkę wazową wywaru. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewaj kolejne porcje. Po 10 minutach dodaj suszone pomidory, a pod koniec gotowania połowę startego sera. 

3. Boczek lub wędlinę przesmaż na patelni grillowej. Dodaj go do risotta razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i zielonymi listkami. Całość delikatnie wymieszaj, dodając jeszcze 1 łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej. Posyp pozostałą porcją sera, możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.

Reklama

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy