Risotto z tym, co pod ręką
Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj, suszone pomidory pokrój na paseczki. Oliwę rozgrzej z masłem na patelni i zeszklij cebulę.
2. Wsyp ryż, przesmaż i powoli zalej winem. Poczekaj aż odparuje i wlej łyżkę wazową wywaru. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewaj kolejne porcje. Po 10 minutach dodaj suszone pomidory, a pod koniec gotowania połowę startego sera.
3. Boczek lub wędlinę przesmaż na patelni grillowej. Dodaj go do risotta razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i zielonymi listkami. Całość delikatnie wymieszaj, dodając jeszcze 1 łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej. Posyp pozostałą porcją sera, możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Zobacz także: