Risotto z tym, co pod ręką
Nie musisz codziennie biegać do sklepu, by ugotować coś dobrego! Wykorzystaj zapasy: kasze, fasolę czy makaron i resztki z lodówki.

Składniki
- ok. 350 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 2 czubate łyżki masła
- 1 cebula
- 2/3 szklanki białego wina
- ok. 1 l wywaru z kostki
- 1 garść suszonych pomidorów
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- kilka plasterków boczku wędzonego lub innej wędliny
- kilka listków rukoli, szpinaku lub posiekanej natki pietruszki
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- ok. 100 g startego żółtego sera
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekaj, suszone pomidory pokrój na paseczki. Oliwę rozgrzej z masłem na patelni i zeszklij cebulę.
2. Wsyp ryż, przesmaż i powoli zalej winem. Poczekaj aż odparuje i wlej łyżkę wazową wywaru. Gdy ryż wchłonie płyn, dolewaj kolejne porcje. Po 10 minutach dodaj suszone pomidory, a pod koniec gotowania połowę startego sera.
3. Boczek lub wędlinę przesmaż na patelni grillowej. Dodaj go do risotta razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół i zielonymi listkami. Całość delikatnie wymieszaj, dodając jeszcze 1 łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej. Posyp pozostałą porcją sera, możesz udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
Zobacz także: