Rogaliki drożdżowo-serowe z marmoladą
Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki
- 120 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 120 ml mleka
- 250 g mąki
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 opakowania suchych drożdży
- łyżka oleju
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżeczek marmolady wieloowocowej
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować. Twaróg mielimy, dodajemy przesianą mąkę, olej, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Stolnicę wysypujemy odrobiną mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i wałkujemy, aby powstało koło, które dzielimy na trójkąty. Na każdym, tuż przy podstawie, kładziemy łyżkę marmolady, a następnie zwijamy, żeby stożek trójkąta znalazł się na górze rogalika. Pieczemy ok. 15 minut w 180ºC.
Ciastka nie są słodkie, dlatego oprószamy je cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Zobacz także: