Reklama

Rogaliki drożdżowo-serowe z marmoladą

Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 120 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 120 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • łyżka oleju
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżeczek marmolady wieloowocowej

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować. Twaróg mielimy, dodajemy przesianą mąkę, olej, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Stolnicę wysypujemy odrobiną mąki, wykładamy wyrośnięte ciasto i wałkujemy, aby powstało koło, które dzielimy na trójkąty. Na każdym, tuż przy podstawie, kładziemy łyżkę marmolady, a następnie zwijamy, żeby stożek trójkąta znalazł się na górze rogalika. Pieczemy ok. 15 minut w 180ºC.

Reklama

Ciastka nie są słodkie, dlatego oprószamy je cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy