Przygotowanie:
Rozkrusz drożdże, zasyp je łyżką cukru, zalej połową szklanki ciepłego mleka. Odstaw, aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuść w garnku, a potem ostudź. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy oraz wlej mleko.
Zacznij wyrabiać ciasto. Po kilku minutach dodaj masło i wódkę. Po wyrobieniu na gładką masę, odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkuj cienko (ale niezbyt cienko!) ciasto na stolnicy. Wymieszaj wszystkie składniki.
Dodaj do nich resztę mąki, powoli dodając ją do masy. Wlej spirytus oraz roztopione masło. Wyrób ciasto na gładką masę. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.\
Wyjmij ciasto na stolnicę. Odrywaj po kawałku ciasta, żeby uformować z niego pączki, obwarzanki lub inne kształty słodkości. Znów odstaw do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej tłuszcz do wysokiej temperatury. Smażąc pączki, przewracaj je z każdej strony.
Na koniec posyp je cukrem pudrem lub polukruj. Pokrój je na trójkąty. W zależności od wielkości rogali, jakie chcemy upiec, pokrój ciasto na 8, albo na 16 części.
Na każdym trójkącie wyłóż łyżeczkę kremu czekoladowego lub dżemu z czarnej porzeczki. Rogaliki zwijaj od najszerszej części trójkąta do najwęższej. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 15-20 minut. Przed podaniem posyp rogaliki cukrem pudrem.
Zobacz także: