Rolada bezowa
Roladę można upiec dzień wcześniej i przełożyć kremem dopiero na 2-3 godz. przed podaniem.
Przygotowanie: 1. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie gęsta, dodaj mąkę oraz ocet, krótko zmiksuj. Blachę (o wymiarach około 27x32 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na nią wyłóż masę bezową, wierzch wyrównaj łyżką. Piecz około 15 min w temp. 180°C. Ściereczkę kuchenną oprósz cukrem pudrem. Wyłóż na nią upieczoną bezę i delikatnie zdejmij papier. Wystudź. 2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Mango rozdrobnij blenderem na gładki mus. Dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Wystudź. Śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Stopniowo dodawaj ją do serka mascarpone delikatnie mieszając. 3. Krem serowo-śmietanowy wyłóż na bezę. Polej tężejącym musem mango. Zwiń wzdłuż krótszego boku. Włóż do lodówki.