Reklama

Rolada biszkoptowa z kremem

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto idealne do popołudniowej herbaty.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • wiórki lub czipsy kokosowe do dekoracji

Składniki na krem

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru kokosowego, np. Malibu

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę o wym. 30 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 12 minut. Upieczony biszkopt wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem i zroluj - razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia. 

2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, wiórki kokosa i likier. Delikatnie wymieszaj. 

Reklama

3. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń. Posmaruj 2/3 kremu. Zroluj. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Odstaw do stężenia. Przed podaniem udekoruj roladę kokosowymi wiórkami lub czipsami. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy