Rolada biszkoptowa z kremem
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto idealne do popołudniowej herbaty.
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Miksując, dodawaj po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę o wym. 30 x 40 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 12 minut. Upieczony biszkopt wyłóż na ściereczkę posypaną cukrem i zroluj - razem ze ściereczką. Odłóż do wystudzenia.
2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, wiórki kokosa i likier. Delikatnie wymieszaj.
3. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwiń. Posmaruj 2/3 kremu. Zroluj. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu. Odstaw do stężenia. Przed podaniem udekoruj roladę kokosowymi wiórkami lub czipsami.
Zobacz także: