Przygotowanie
Przygotuj krem: 2/3 mleka zagotuj z cukrem. Resztę rozmieszaj z budyniem waniliowym, wlej do wrzącego mleka i stale mieszając, gotuj przez ok. 2 minuty. Schłódź, mieszając od czasu do czasu.
Jeżyny przetrzyj przez sito. Ubij żółtka z cukrem waniliowym, a białka ze zwykłym na sztywną pianę. Połącz obie masy, dodaj przetarte jeżyny, kakao i przesianą mąkę. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C ok. 8 minut. Poczekaj, aż ciasto ostygnie.
Schłodzony budyń rozmiksuj n akrem, dodając porcjami masło w kawałkach. Rozsmaruj krem na cieście i zwiń je w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Rozsmaruj na roladzie. Udekoruj jeżynami.
32/2016 Na Żywo