Reklama

Reklama

Rolada jeżynowa

Idealna dla gości.

Składniki na ciasto

  • 100 g jeżyn
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 300 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 100 g masła

Przygotowanie

Przygotuj krem: 2/3 mleka zagotuj z cukrem. Resztę rozmieszaj z budyniem waniliowym, wlej do wrzącego mleka i stale mieszając, gotuj przez ok. 2 minuty. Schłódź, mieszając od czasu do czasu. 

Jeżyny przetrzyj przez sito. Ubij żółtka z cukrem waniliowym, a białka ze zwykłym na sztywną pianę. Połącz obie masy, dodaj przetarte jeżyny, kakao i przesianą mąkę. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200°C ok. 8 minut. Poczekaj, aż ciasto ostygnie.

Schłodzony budyń rozmiksuj n akrem, dodając porcjami masło w kawałkach. Rozsmaruj krem na cieście i zwiń je w roladę. Wstaw do lodówki do stężenia. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Rozsmaruj na roladzie. Udekoruj jeżynami.

32/2016 Na Żywo

Reklama

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje