Reklama

Rolada jogurtowa z cytryną

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Składniki na masę

  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • cytryna
  • 2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie:

Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem (łyżeczkę odłóż). Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dołóż pianę, zamieszaj.

Ciasto wylej na blachę, delikatnie wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 12 minut w temp. 200°C.

Czystą ściereczkę rozłóż na blacie i posyp cukrem. Od razu wyłóż na nią biszkopt, zdejmując ze spodu papier. Ciasto zwiń razem ze ściereczką i odstaw do ostygnięcia.

Reklama

Galaretki cytrynowe przygotuj wg instrukcji. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt przełóż do miski i zacznij ubijać. Wlej chłodną żelatynę, miksując. Dodaj cukier i jedną galaretkę. Obraną i oczyszczoną z błonek cytrynę zmiksuj i połącz z pozostałymi tężejącymi galaretkami.

Roladę rozwiń, odłóż ściereczkę. Wyłóż na nią mus z cytryny, a na to masę jogurtową. Roladę zwiń, wstaw do lodówki.

Zobacz także:



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy