Rolada jogurtowa z cytryną

Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- po 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
na masę
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru
- cytryna
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie:
Blachę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zrób ciasto. Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij. Żółtka utrzyj z cukrem (łyżeczkę odłóż). Wsyp mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dołóż pianę, zamieszaj.
Ciasto wylej na blachę, delikatnie wyrównaj łyżką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 12 minut w temp. 200°C.
Czystą ściereczkę rozłóż na blacie i posyp cukrem. Od razu wyłóż na nią biszkopt, zdejmując ze spodu papier. Ciasto zwiń razem ze ściereczką i odstaw do ostygnięcia.
Galaretki cytrynowe przygotuj wg instrukcji. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt przełóż do miski i zacznij ubijać. Wlej chłodną żelatynę, miksując. Dodaj cukier i jedną galaretkę. Obraną i oczyszczoną z błonek cytrynę zmiksuj i połącz z pozostałymi tężejącymi galaretkami.
Roladę rozwiń, odłóż ściereczkę. Wyłóż na nią mus z cytryny, a na to masę jogurtową. Roladę zwiń, wstaw do lodówki.
Zobacz także: