Reklama

Rolada kakaowa

Biszkopt łatwo się roluje, gdy jest jeszcze gorący.

Składniki

  • 4 jajka
  • 19,5 dag cukru
  • 1 białko
  • 12,5 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 puszki mandarynek
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 50 dag śmietany kremówki
  • posiekane pistacje do dekoracji
  • cukier puder

Przygotowanie:

Ubić 4 białka z 7,5 dag cukru. Pianę wymieszać z 4 żółtkami. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32x39 cm). Piec 10 minut w 200°C. Biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną brązowym cukrem, usunąć pergamin, a ciasto ze ściereczką zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawić do namoczenia. Mandarynki osączyć. Zalewę przelać do garnka. Dodać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i 8 dag cukru. Zagotować, zdjąć z ognia. Dodać żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Mandarynki pokroić na kawałeczki, kilka zostawić do dekoracji. Białko ubić na sztywno z resztą cukru.

Reklama

Ubić na sztywno 30 dag śmietany kremówki. Bitą śmietanę i pianę z białka połączyć z tężejącą masą mandarynkową. Biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem, zostawiając wolne brzegi (po ok. 1 cm z każdej strony). Na kremie rozłożyć mandarynki. Ciasto ponownie zrolować. Schładzać w lodówce 2-3 godziny. 3Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką gwiazdką. Roladę oprószyć cukrem pudrem. Udekorować bitą śmietaną wyciskaną przez szprycę i odłożonymi cząstkami mandarynek. Posypać posiekanymi pistacjami.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy