Reklama

Rolada malinowa

Zapomniane ciasto powraca.

Czas przyrządzenia: 60 min

Składniki

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 250 g malin
  • sól
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g mielonego twarogu
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 150 g śmietany kremówki
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego
  • cukier puder do oprószenia

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 75 g cukru. Kolejno dodawać żółtka i porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blachy (32x39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 10 minut.

Biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować. Odłożyć do wystudzenia.

Serek mascarpone wymieszać z twarogiem. Dodać 75 g cukru i cukier wanilinowy.

Ubić na puszysty krem. Trochę malin zostawić do dekoracji, pozostałe dodać do kremu. Wystudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować kremem, pozostawiając wolne brzegi.

Reklama

Ponownie zwinąć w roladę i wstawić na godzinę do lodówki.

Śmietanę ubić z łyżką cukru pudru, ufarbować na różowo barwnikiem spożywczym. Roladę oprószyć cukrem pudrem. Udekorować rozetkami różowej bitej śmietany i odłożonymi malinami.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy