Przygotowanie:
Ubić 5 całych jaj z cukrem na jednolitą masę. Wsypywać do masy mąkę, mieszając, żeby nie powstały grudki. Na końcu wlać roztopioną margarynę.
Przygotowaną masę na biszkopt przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 12-14 minut. Upieczony biszkopt położyć "do góry nogami" na ściereczce posypanej cukrem, zdjąć papier z pieczenia. Ciasto wraz ze ściereczką zawinąć w rulon i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagestnikiem. Posiekać 100 g czekolady. Banany obrać ze skórki, odciąć końce, skropić sokiem z cytryny.
Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować 2/3 ubitej śmietany, posypać posiekaną czekoladą. Ułożyć banany jeden obok drugiego tak, aby ich końce wystawały po bokach rolady. Przy pomocy pergaminu biszkopt ponownie zwinąć w rulon.
Pozostałą ubitą śmietanę rozsmarować plastikową łopatką na roladzie. Obrać ostatniego banana, pokroić w plastry i skarmelizować na brązowym cukrze. Po przestudzeniu ułożyć na roladzie, posypując pokruszoną deserową czekoladą.
Zobacz także: