Reklama

Rolada śmietanowo-bananowa

Ciasto na niedzielę.

Składniki

  • 5 jajek
  • 120 g cukru kryształu
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny do pieczenia
  • 600 g śmietany 36 proc.
  • 3 opakowania zagęstnika do ubijania śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 2 dojrzałe banany
  • sok z cytryny
  • 1 banan do dekoracji
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • cukier brązowy do skarmelizowania

Przygotowanie:

Ubić 5 całych jaj z cukrem na jednolitą masę. Wsypywać do masy mąkę, mieszając, żeby nie powstały grudki. Na końcu wlać roztopioną margarynę.

Przygotowaną masę na biszkopt przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 12-14 minut. Upieczony biszkopt położyć "do góry nogami" na ściereczce posypanej cukrem, zdjąć papier z pieczenia. Ciasto wraz ze ściereczką zawinąć w rulon i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagestnikiem. Posiekać 100 g czekolady. Banany obrać ze skórki, odciąć końce, skropić sokiem z cytryny.

Reklama

Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować 2/3 ubitej śmietany, posypać posiekaną czekoladą. Ułożyć banany jeden obok drugiego tak, aby ich końce wystawały po bokach rolady. Przy pomocy pergaminu biszkopt ponownie zwinąć w rulon.

Pozostałą ubitą śmietanę rozsmarować plastikową łopatką na roladzie. Obrać ostatniego banana, pokroić w plastry i skarmelizować na brązowym cukrze. Po przestudzeniu ułożyć na roladzie, posypując pokruszoną deserową czekoladą.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy