Rolada z bananowym nadzieniem
Banany zawierają wiele składników mineralnych i witamin. To skarbnica cennego dla organizmu potasu. Są przepyszne jako dodatek do ciast.

Składniki
na ciasto
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 80 g mąki
- 15 g kakao
- 4 banany
- 350 g śmietanki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 100 g startej czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
- opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z kakao, wymieszaj. Masę przełóż na blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180ºC ok. 15 minut.
2. Ciepłe ciasto wyłóż na czystą ściereczkę (odwracając blachę do góry nogami). Zwiń je w luźny rulon i odstaw na 2-3 godziny, by ostygło.
3. Śmietanę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze startą czekoladą, sokiem cytrynowym i rozgniecionym bananem.
4. Ciasto rozwiń na pergaminie, rozsmaruj masę, na środku ułóż obrane banany. Zwiń w rulon.
5. Wierzch pokryj polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: