Rolada z bananowym nadzieniem

Banany zawierają wiele składników mineralnych i witamin. To skarbnica cennego dla organizmu potasu. Są przepyszne jako dodatek do ciast.

Bananowy strudel idealny do popołudniowej herbaty
Bananowy strudel idealny do popołudniowej herbaty123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 80 g mąki
  • 15 g kakao
  • 4 banany
  • 350 g śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g startej czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie gotowej polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę z kakao, wymieszaj. Masę przełóż na blachę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180ºC ok. 15 minut.

2. Ciepłe ciasto wyłóż na czystą ściereczkę (odwracając blachę do góry nogami). Zwiń je w luźny rulon i odstaw na 2-3 godziny, by ostygło.

3. Śmietanę ubij na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze startą czekoladą, sokiem cytrynowym i rozgniecionym bananem.

4. Ciasto rozwiń na pergaminie, rozsmaruj masę, na środku ułóż obrane banany. Zwiń w rulon.

5. Wierzch pokryj polewą, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?