Rolada z kremem
Biszkopt fantastycznie komponuje się z kremem i owocami. Czy może być coś lepszego do kawy?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Wrzuć żółtka i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko do połączenia składników.
2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C.
3. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem, po czym ułóż na niej biszkopt papierem do góry. Zdejmij go i zwiń roladę razem ze ściereczką.
4. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Przełóż na nią rozwinięte ciasto i owoce. Ponownie zroluj, owiń ścierką i włóż do lodówki na 3 godziny. Udekoruj ciasto pozostałą bitą śmietaną, owocami i wiórkami.
Zobacz także: