Reklama

Rolada z kremem

Biszkopt fantastycznie komponuje się z kremem i owocami. Czy może być coś lepszego do kawy?

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • po 12 dag cukru i mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na krem

  • 20 dag mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 20 dag truskawek i borówek
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Wrzuć żółtka i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj krótko do połączenia składników. 

2. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i wyrównaj. Piecz biszkopt 20 minut w temp. 180°C. 

3. Na blacie rozłóż ściereczkę, oprósz ją cukrem pudrem, po czym ułóż na niej biszkopt papierem do góry. Zdejmij go i zwiń roladę razem ze ściereczką. 

4. Zimną śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Przełóż na nią rozwinięte ciasto i owoce. Ponownie zroluj, owiń ścierką i włóż do lodówki na 3 godziny. Udekoruj ciasto pozostałą bitą śmietaną, owocami i wiórkami.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy