Rolada z kremem z białej czekolady
Masę czekoladową ubijaj jak najkrócej, by krem się nie zwarzył.
Składniki
Na ciasto
- 130 g białej czekolady
- 100 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 jajek
- 150 g cukru
Na krem
- 180 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 różowy grejpfrut
Ponadto
- cukier wanilinowy
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem oraz sodą. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Utrzyj mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Wlej przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 17-20 min w temp. 180°C. Gorące ciasto połóż na ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym. Usuń papier i zwiń w roladę.
2. W rondelku podgrzej 150 ml śmietanki. Dodaj połamaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki na całą noc.
3. Grejpfrut obierz ze skórki, wyfiletuj, pokrój w kostkę. Schłodzoną masę czekoladową ubij mikserem aż otrzymasz gęsty krem. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem, rozłóż kawałki grejpfruta, zwiń. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 400 kilokalorii