Reklama

Rolada z kremem z białej czekolady

Masę czekoladową ubijaj jak najkrócej, by krem się nie zwarzył.

Składniki Na ciasto

  • 130 g białej czekolady
  • 100 g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 jajek
  • 150 g cukru

Składniki Na krem

  • 180 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1 różowy grejpfrut

Składniki Ponadto

  • cukier wanilinowy

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem oraz sodą. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Utrzyj mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Wlej przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 17-20 min w temp. 180°C. Gorące ciasto połóż na ściereczkę posypaną cukrem wanilinowym. Usuń papier i zwiń w roladę.

2. W rondelku podgrzej 150 ml śmietanki. Dodaj połamaną czekoladę, mieszaj aż się rozpuści. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki na całą noc.

Reklama

3. Grejpfrut obierz ze skórki, wyfiletuj, pokrój w kostkę. Schłodzoną masę czekoladową ubij mikserem aż otrzymasz gęsty krem. Ciasto rozwiń, posmaruj kremem, rozłóż kawałki grejpfruta, zwiń. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 400 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy