Rolada z marchewką
Takiego deseru jeszcze nie było! Polecamy przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów, czyli roladę marchewkową.

Składniki
na ciasto
- 5 jajek
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki maki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie
- 4 marchewki
- sok i skórka z pomarańczy
- sok z ½ cytryny
ozdobne
- lukier
- zesty z cytryny
Przepis pochodzi z 339. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.
Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.
Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.
Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.