Od zup po wypieki - Ewa Wachowicz wyczarowuje cuda z dyni
Jesień to doskonały czas, by odkrywać smaki dyni. To warzywo, które kojarzy się nie tylko z sezonowymi dekoracjami, ale przede wszystkim z pysznymi i pożywnymi potrawami. Dynia znakomicie sprawdza się w wielu kulinarnych odsłonach, od zup po wypieki. Poniżej kilka pomysłów, które warto wypróbować.

Spis treści:
- Zupa-krem z dyni - przepis Ewy Wachowicz
- Dyniowa pasta do chleba - przepis Ewy Wachowicz
- Zapiekanka w dyni - przepis Ewy Wachowicz
- Babeczki z dynią - przepis Ewy Wachowicz
Dynie występują w różnych odmianach - nie wszystkie nadają się do jedzenia. Wśród jadalnych najpopularniejsza jest dynia Hokkaido, ceniona za delikatny smak i fakt, że można ją jeść razem ze skórką, co ułatwia przygotowanie i wzbogaca konsystencję potraw.
Zupa-krem z dyni - przepis Ewy Wachowicz
Na "pierwszy ogień" zupa - krem z dyni, która w sezonie bardzo często króluje w mojej kuchni. Poniżej przepis na taką z dodatkiem papryki.

Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- 3 papryki czerwone
- sól gruboziarnista
- tymianek
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- ½ l bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- śmietana do dekoracji
- prażone pestki dyni
- olej z pestek dyni
Opis przygotowania:
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę.
- Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.
- Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki.
- Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny.
- Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.
Dynie można też wykorzystać do zrobienia smarowidła do chleba. Poniżej przepis na pyszną pastę.
Dyniowa pasta do chleba - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 4 bułki
- 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
- główka czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki - octu balsamicznego
- garść posiekanej kolendry
- sól
- pieprz
- 2 ogórki kiszone
Opis przygotowania:
- Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Mniej więcej w połowie pieczenia dołożyć główkę czosnku.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
- Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek, suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem.
- Bułki przeciąć wzdłuż na pół. Posmarować pastą dyniową (z obu stron). Nałożyć plastry ogórka, złożyć i zapakować.
Zapiekanka w dyni - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 400 g - mielonej piersi indyka
- 1 papryczka chili
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- 2 ziemniaki
- 1 papryka czerwona
- 2 kulki mozzarelli
- 2 pomidory
- bazylia
- 1 jajko
Opis przygotowania:
- Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- W tym czasie zrobić farsz. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę.
- Po chwili dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso, posiekaną papryczkę chili oraz mielony imbir. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
- Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i też pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić na plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
- Do podpieczonej dyni włożyć połowę farszu mięsnego. Na mięsie ułożyć plastry ziemniaka, wsypać paprykę, ułożyć plastry mozzarelli, następnie plastry pomidora. Oprószyć solą i bazylią. Ułożyć kolejne warstwy - ziemniak, papryka, mozzarella i pomidor. Przyprawić solą i bazylią. Zalać roztrzepanym białkiem. Przykryć dyniowym "kapeluszem".
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez ½ godziny.
- Na stół podawać w całości.
Babeczki z dynią - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 300 g upieczonej dyni Hokkaido
- 100 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- powidła śliwkowe
Opis przygotowania:
- Dynię upiec. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Dodać masło i roztopić. Z owocu wycisnąć sok.
- Dolać mleko, wrzucić upieczoną i wystudzoną dynię. Zmiksować na gładką masę.
- Jajka wybić do miski. Posolić. Posłodzić i zmiksować. Wsypać budyń i proszek do pieczenia, dodać połowę mąki, masy dyniowej i masła. Wymieszać robotem. Dodać resztę maki, masy i masła. Zmiksować na wolnych obrotach.
- Nałożyć do papilotek, do każdej dodać powidła (łyżka ciasta, ½ łyżeczki powideł i znowu łyżka ciasta).
- Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Właśnie teraz warto sięgnąć po dynię i eksplorować jej kulinarne możliwości. Warzywo to dzięki swojej wszechstronności i bogactwu smaków pozwala tworzyć różnorodne dania, które rozgrzewają i cieszą podniebienie. Zachęcam do wypróbowania przepisów i wprowadzenia dyni na stałe do jesiennego menu.