Od zup po wypieki - Ewa Wachowicz wyczarowuje cuda z dyni

Jesień na talerzu: Pomysły na dania z dyni
Jesień na talerzu: Pomysły na dania z dyniArchiwum autora

Spis treści:

  1. Zupa-krem z dyni - przepis Ewy Wachowicz
  2. Dyniowa pasta do chleba - przepis Ewy Wachowicz
  3. Zapiekanka w dyni - przepis Ewy Wachowicz
  4. Babeczki z dynią - przepis Ewy Wachowicz

Zobacz również:

Zupa-krem z dyni - przepis Ewy Wachowicz

Zupa-krem z dyni - przepis Ewy Wachowicz
Zupa-krem z dyni - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 1 dynia Hokkaido
  • 3 papryki czerwone
  • sól gruboziarnista
  • tymianek
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • ½ l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • śmietana do dekoracji
  • prażone pestki dyni
  • olej z pestek dyni
  1. Dynię przekroić na pół, wydrążyć, pokroić na ósemki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przyprawić solą i roztartym w dłoniach tymiankiem. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 1 godzinę.
  2. Papryki ułożyć na drugiej blasze i piec przez 30 minut.
  3. Po upieczeniu papryki pokroić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórki.
  4. Warzywa przełożyć do robota (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Zalać wywarem jarzynowym i zmiksować. W razie potrzeby dodać sok z cytryny.
  5. Podawać z kleksem śmietany, prażonymi pestkami oraz olejem z pestek dyni.

Dyniowa pasta do chleba - przepis Ewy Wachowicz

Słoik z pomarańczową pastą warzywną, łyżka nabierająca pastę oraz kromka chleba posmarowana tą pastą, wszystko na tle ciemnego blatu.
Dyniowa pasta do chleba - przepis Ewy Wachowiczoleg_doroshenko123RF/PICSEL
  • 4 bułki
  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • główka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżki - octu balsamicznego
  • garść posiekanej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 2 ogórki kiszone
  1. Z dyni usunąć pestki, pokroić na kawałki i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  2. Mniej więcej w połowie pieczenia dołożyć główkę czosnku.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić posiekaną papryczkę chili (bez pestek).
  4. Upieczoną dynię wrzucić do miksera, dodać obrany czosnek, suszone pomidory oraz trochę oliwy i ocet balsamiczny. Zmiksować. Przełożyć do miski, wymieszać z cebulą z chili oraz drobno posiekaną kolendrą. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Bułki przeciąć wzdłuż na pół. Posmarować pastą dyniową (z obu stron). Nałożyć plastry ogórka, złożyć i zapakować.

Zapiekanka w dyni - przepis Ewy Wachowicz

Zapiekanka w dyni - przepis Ewy Wachowicz
Zapiekanka w dyni - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 1 średniej wielkości dynia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g - mielonej piersi indyka
  • 1 papryczka chili
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 2 ziemniaki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • 1 jajko
  1. Z dyni odciąć górną część, środek wydrążyć. Posolić i wstawić na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
  2. W tym czasie zrobić farsz. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę.
  3. Po chwili dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso, posiekaną papryczkę chili oraz mielony imbir. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
  4. Ziemniaki ugotować i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i też pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić na plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  5. Do podpieczonej dyni włożyć połowę farszu mięsnego. Na mięsie ułożyć plastry ziemniaka, wsypać paprykę, ułożyć plastry mozzarelli, następnie plastry pomidora. Oprószyć solą i bazylią. Ułożyć kolejne warstwy - ziemniak, papryka, mozzarella i pomidor. Przyprawić solą i bazylią. Zalać roztrzepanym białkiem. Przykryć dyniowym "kapeluszem".
  6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez ½ godziny.
  7. Na stół podawać w całości.

Babeczki z dynią - przepis Ewy Wachowicz

Kilka złocistych muffinek na drewnianej desce, oprószonych cukrem pudrem, ozdobionych pomarańczową różą, jedna babeczka rozkrojona pokazuje nadzienie.
Babeczki z dynią - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 300 g upieczonej dyni Hokkaido
  • 100 ml mleka
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • powidła śliwkowe
  1. Dynię upiec. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Dodać masło i roztopić. Z owocu wycisnąć sok.
  2. Dolać mleko, wrzucić upieczoną i wystudzoną dynię. Zmiksować na gładką masę.
  3. Jajka wybić do miski. Posolić. Posłodzić i zmiksować. Wsypać budyń i proszek do pieczenia, dodać połowę mąki, masy dyniowej i masła. Wymieszać robotem. Dodać resztę maki, masy i masła. Zmiksować na wolnych obrotach.
  4. Nałożyć do papilotek, do każdej dodać powidła (łyżka ciasta, ½ łyżeczki powideł i znowu łyżka ciasta).
  5. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 148: Anna Korcz i Maksymilian ŁawrynowiczINTERIA.PL