Rolada z mozzarellą

Urządzasz andrzejki? Postaw na smakowite przekąski „do ręki”. Łatwo się je i robi, i zjada.

Wytrawna rolada idealna jako przekąska
Wytrawna rolada idealna jako przekąska123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pęczek dymki
  • 5 gałązek bazylii
  • 10 dag suszonych pomidorów
  • po 1/2 słoiczka zielonego i czerwonego pesto
  • sól, cukier, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Mleko lekko podgrzać, dodać rozdrobnione drożdże, wymieszać. Odczekać 5 minut, aż trochę urosną.

2. Mąkę wymieszać z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Dodać pokrojone miękkie masło i 3 roztrzepane jajka. Wlać drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Postawić w ciepłym miejscu na 50 minut.

3. Mozzarellę odcedzić, pokroić w kostkę. Dymkę opłukać, osuszyć, posiekać. Bazylię umyć, osuszyć, oderwać liście od łodyg. Pomidory drobno pokroić.

4. Ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na połowę. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt 34x36 cm. Jeden posmarować zielonym pesto, posypać połową mozzarelli, pomidorami i pieprzem. Brzegi posmarować białkiem, zrolować. Drugi placek posmarować czerwonym pesto, posypać pozostałą mozzarellą, dymką, bazylią i pieprzem. Brzegi posmarować białkiem, zwinąć. Rolady odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Piec 40 minut w temp. 200°C. Ostudzić.

Zobacz także:

Lekka sałatka warzywna z mozzarelląStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas