Reklama

Rolada z musem truskawkowym

Składniki

  • 4 jajka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g śmietanki 30 procent
  • 1 łyżka cukru pudru (plus do oprószenia)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek

Białka ubij, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Wsyp do masy obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. 

Wygarnij ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Gotowe ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Przykryj drugą wilgotną ściereczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Serek mascarpone zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru, cukrem waniliowym i śmietanką. Osobno zmiksuj truskawki, odkładając wcześniej kilka do dekoracji. 

Z ostudzonego biszkoptu zdejmij papier. Posmaruj ciasto musem truskawkowym i masą śmietanową. Następnie zroluj biszkopt i delikatnie dociśnij. Oprósz cukrem pudrem i ozdób truskawkami.

Zobacz także:

Reklama


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy