Rolada z musem truskawkowym
Białka ubij, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Wsyp do masy obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Wygarnij ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Gotowe ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Przykryj drugą wilgotną ściereczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru, cukrem waniliowym i śmietanką. Osobno zmiksuj truskawki, odkładając wcześniej kilka do dekoracji.
Z ostudzonego biszkoptu zdejmij papier. Posmaruj ciasto musem truskawkowym i masą śmietanową. Następnie zroluj biszkopt i delikatnie dociśnij. Oprósz cukrem pudrem i ozdób truskawkami.
Zobacz także: