Rolada z musem truskawkowym

Składniki
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 50 g śmietanki 30 procent
- 1 łyżka cukru pudru (plus do oprószenia)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g truskawek
Białka ubij, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawaj po jednym żółtku, nadal miksując. Wsyp do masy obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Wygarnij ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Gotowe ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Przykryj drugą wilgotną ściereczką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Serek mascarpone zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru, cukrem waniliowym i śmietanką. Osobno zmiksuj truskawki, odkładając wcześniej kilka do dekoracji.
Z ostudzonego biszkoptu zdejmij papier. Posmaruj ciasto musem truskawkowym i masą śmietanową. Następnie zroluj biszkopt i delikatnie dociśnij. Oprósz cukrem pudrem i ozdób truskawkami.
Zobacz także: