Rolada z szynką i serem
Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.
Sposób przygotowania:
1. Bułkę kajzerkę zalej wodą lub mlekiem. Odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, 1 jajko, odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, musztardę, oregano oraz mieloną paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw.
2. Na blacie rozłóż spory kawałek folii spożywczej lub aluminiowej. Oprósz bułką tartą. Na folii rozłóż mięso formując je w prostokąt. Ułóż plastry sera i szynki. Pomagając sobie folią zwiń mięso jak najściślej wzdłuż dłuższego boku formując je w roladę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i usuń folię. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Ułóż je na wierzchu mięsa, mocno dociskając. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: