Reklama

Rolada z szynką i serem

Z niedrogiego i łatwo dostępnego mięsa mielonego możesz wyczarować efektowne przekąski i dania obiadowe.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 4 grube plastry sera żółtego, np. goudy
  • 4 plastry szynki, np. konserwowej lub gotowanej
  • ½ kg ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. Bułkę kajzerkę zalej wodą lub mlekiem. Odstaw na ok. 10 min. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, 1 jajko, odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę, musztardę, oregano oraz mieloną paprykę. Dokładnie wymieszaj. Dopraw. 

2. Na blacie rozłóż spory kawałek folii spożywczej lub aluminiowej. Oprósz bułką tartą. Na folii rozłóż mięso formując je w prostokąt. Ułóż plastry sera i szynki. Pomagając sobie folią zwiń mięso jak najściślej wzdłuż dłuższego boku formując je w roladę. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i usuń folię. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą. Ułóż je na wierzchu mięsa, mocno dociskając. Piecz 60-70 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy