Reklama

Reklama

Rolada z warzywami

Te roladki nie wymagają długiego czasu przygotowania i są bardzo smaczne.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 3

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżka oleju

Składniki dodatkowe:

  • 400 g żółtej papryki
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g fasolki szparagowej
  • ½ pęczka bazylii
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do pokruszonych drożdży dodaj 60 ml wody, cukier oraz trzy łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło.

2. Z fasoli odetnij końcówki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody na ok. 10 min. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na pół. Bazylię posiekaj. 

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż warzywa oraz bazylię. Oprósz solą i pieprzem. Zwiń. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem ciasta do dołu). Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Wierzch posyp serem.

Zobacz także:

Reklama

Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: rolada | warzywa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy