Rolada z warzywami
Te roladki nie wymagają długiego czasu przygotowania i są bardzo smaczne.

Składniki
na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżka oleju
dodatkowe:
- 400 g żółtej papryki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 250 g fasolki szparagowej
- ½ pęczka bazylii
- 3 łyżki startego sera typu parmezan
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Do pokruszonych drożdży dodaj 60 ml wody, cukier oraz trzy łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Następnie dodaj do pozostałych składników. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło.
2. Z fasoli odetnij końcówki. Wrzuć do wrzącej osolonej wody na ok. 10 min. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na pół. Bazylię posiekaj.
3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Rozłóż warzywa oraz bazylię. Oprósz solą i pieprzem. Zwiń. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem ciasta do dołu). Przykryj i odstaw na ok. 20 min. Piecz 15-20 min w temp. 200°C. Wierzch posyp serem.
Zobacz także: