Reklama

Rolada zagłębiowska

Czy różni się wersja rolady z Zagłębia od klasycznej rolady śląskiej? Po pierwsze robiona jest z wieprzowiny a nie wołowiny, po drugie mięso faszeruje się leśnymi grzybami, które używane są zamiast ogórków i boczku lub słoniny.

Składniki

  • 4 - kotlety schabowe
  • garść kurek mrożonych
  • garść podgrzybków mrożonych
  • garść prawdziwków mrożonych
  • garść grzybów suszonych
  • kilka owoców jałowca
  • 1 - cebula
  • 1 łyżka - masła
  • 1 łyżka - smalcu gęsiego
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml - śmietany 30%

Składniki na kluski

  • 8 - ziemniaków
  • 4 łyżki - mąki ziemniaczanej
  • sól

Składniki do podania

  • buraki z jabłkiem i cebulą
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone kurki, podgrzybki i prawdziwki. Przyprawić rozgniecionym jałowcem oraz solą i pieprzem.

Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć grzyby i zwinąć roladki. By się nie rozpadły, związać dratwą. Obtoczyć w mące - nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Przykryć i dusić do miękkości.

Reklama

Gotowe roladki przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić namoczone i drobno posiekane grzyby. Wlać śmietanę, zagotować i lekko zredukować. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z wody (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.

Na talerz nałożyć sos, ułożyć kluseczki i przekrojoną na pół roladkę. Udekorować natką pietruszki.

Podawać z buraczkami z jabłkiem i cebulą.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Nowalijki: Czy warto je jeść?

Gulasz wieprzowy z knedlikami


Polsat
Dowiedz się więcej na temat: Ewa gotuje | Ewa Wachowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy