Rolada zagłębiowska
Czy różni się wersja rolady z Zagłębia od klasycznej rolady śląskiej? Po pierwsze robiona jest z wieprzowiny a nie wołowiny, po drugie mięso faszeruje się leśnymi grzybami, które używane są zamiast ogórków i boczku lub słoniny.

Składniki
- 4 - kotlety schabowe
- garść kurek mrożonych
- garść podgrzybków mrożonych
- garść prawdziwków mrożonych
- garść grzybów suszonych
- kilka owoców jałowca
- 1 - cebula
- 1 łyżka - masła
- 1 łyżka - smalcu gęsiego
- sól
- pieprz
- 200 ml - śmietany 30%
na kluski
- 8 - ziemniaków
- 4 łyżki - mąki ziemniaczanej
- sól
do podania
- buraki z jabłkiem i cebulą
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone kurki, podgrzybki i prawdziwki. Przyprawić rozgniecionym jałowcem oraz solą i pieprzem.
Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć grzyby i zwinąć roladki. By się nie rozpadły, związać dratwą. Obtoczyć w mące - nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Przykryć i dusić do miękkości.
Gotowe roladki przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić namoczone i drobno posiekane grzyby. Wlać śmietanę, zagotować i lekko zredukować. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z wody (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.
Na talerz nałożyć sos, ułożyć kluseczki i przekrojoną na pół roladkę. Udekorować natką pietruszki.
Podawać z buraczkami z jabłkiem i cebulą.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: