Rolada ze szpinakiem
Idealna na świąteczny stół.

Składniki
- 15 dag liści szpinaku
- 3 jajka
- łyżka tartego parmezanu
- 10 dag twarogu
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 25 dag plastrów wędzonego łososia
- mały kubek śmietany
Szpinak sparz wrzątkiem i zalej zimną wodą. Następnie zmiksuj, dodając śmietanę, pieprz, żółtka, parmezan oraz mąkę. Mieszankę podgrzej, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia i wrzuć ubite białka.
Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto schłodź i przełóż na folię spożywczą. Delikatnie oderwij papier, na którym się piekło. Posmaruj serem twarogowym, ułóż plasterki łososia i zwiń. l
Roladę owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Przed podaniem pokrój w centymetrowe plastry.