Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym
Składniki
- 2 bakłażany
- 1 małe pęto białej kiełbasy
- 25 dag twarogu
- 2 puszki pomidorów
- po 30 dag marchwi i selera
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag tartego żółtego sera
- 5 dag orzechów włoskich
- po 1/2 pęczka tymianku i bazylii
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
1. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry, posolić. Obsmażyć z obu stron na połowie oleju, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew i seler oczyścić, pokroić w kostkę.
2. Kiełbasę wycisnąć ze skórki, mięso zrumienić na reszcie oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem 5 min. Dodać seler i marchew, dusić 3 min na małym ogniu. Wlać pomidory, gotować 5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Zioła i orzechy posiekać, wymieszać z roztartym twarogiem, żółtym serem (łyżkę odłożyć) i jajkiem, doprawić. Farsz zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem.
Zobacz także: