Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym
1. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry, posolić. Obsmażyć z obu stron na połowie oleju, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew i seler oczyścić, pokroić w kostkę.
2. Kiełbasę wycisnąć ze skórki, mięso zrumienić na reszcie oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem 5 min. Dodać seler i marchew, dusić 3 min na małym ogniu. Wlać pomidory, gotować 5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Zioła i orzechy posiekać, wymieszać z roztartym twarogiem, żółtym serem (łyżkę odłożyć) i jajkiem, doprawić. Farsz zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem.
Zobacz także: