Roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Bakłażany najwygodniej nadziewać po dwa plastry na raz. Ułóż obok siebie dwa plastry tak, by zachodziły na siebie, posmaruj farszem, zwiń razem. Kładź na sosie złożeniem do dołu
Bakłażany najwygodniej nadziewać po dwa plastry na raz. Ułóż obok siebie dwa plastry tak, by zachodziły na siebie, posmaruj farszem, zwiń razem. Kładź na sosie złożeniem do dołu123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 małe pęto białej kiełbasy
  • 25 dag twarogu
  • 2 puszki pomidorów
  • po 30 dag marchwi i selera
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 5 dag orzechów włoskich
  • po 1/2 pęczka tymianku i bazylii
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

1. Bakłażany umyć, pokroić wzdłuż na długie cienkie plastry, posolić. Obsmażyć z obu stron na połowie oleju, zdjąć z patelni. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew i seler oczyścić, pokroić w kostkę. 

2. Kiełbasę wycisnąć ze skórki, mięso zrumienić na reszcie oleju. Dodać cebulę i czosnek, smażyć razem 5 min. Dodać seler i  marchew, dusić 3 min na małym ogniu. Wlać pomidory, gotować 5 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

3. Zioła i orzechy posiekać, wymieszać z roztartym twarogiem, żółtym serem (łyżkę odłożyć) i jajkiem, doprawić. Farsz zawijać w plastry bakłażana, roladki spiąć wykałaczkami. Wyłożyć na sos pomidorowy, zapiekać 20 minut w temp. 180°C. Posypać z wierzchu tartym serem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas