Roladki z karpia z farszem grzybowym

Wariacje na temat świątecznego karpia? Czemu nie! Polecamy smakowity przepis na rybne roladki z grzybowym farszem.

Roladki z karpia z farszem grzybowym
Roladki z karpia z farszem grzybowymPolsat

Składniki

  • 4 filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła

na concasse

  • 2 pomidory malinowe
  • sól
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • garść koperku

na farsz

  • 250 g mrożonych prawdziwków lub podgrzybków
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła

na sos

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 350. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Roladki z karpia z farszem grzybowymPolsat

Sposób przygotowania:

Na łyżce masła zeszklić cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone grzyby. Wymieszać i usmażyć. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem. Solą i pieprzem przyprawić też karpia (od strony bez skóry). Nałożyć farsz grzybowy. Zwinąć i obwiązać dratwą (jeśli filety są grube, trzeba je lekko przyciąć).Roladki obsmażyć na łyżce masła. Przełożyć na deskę. Na tę samą patelnię dać trochę masła (dobrze, aby zostało tam trochę grzybów, które wypadną podczas smażenia ryby). Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać wino, odparować. Dolać śmietankę. Wymieszać. Po chwili do sosu przełożyć roladki. Przykryć i dusić do miękkości. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą. Posłodzić. Wlać ocet i oliwę. Dorzucić posiekaną zieleninę. Roladkę nałożyć na talerz. Polać sosem. Concasse podać w małej miseczce.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas