Reklama

Roladki z ryżowym nadzieniem

Ozdóbmy natką pietruszki i majerankiem.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 4

Składniki

  • nieduże cukinie
  • bakłażan
  • cebula
  • 125 g ryżu
  • 100 g zielonego groszku
  • 250 g marchwi
  • 2–3 łyżki konfitury z moreli
  • 50 g posiekanych migdałów
  • sól, pieprz
  • olej

Do umytego ryżu dodajemy posiekaną cebulę i migdały, zalewamy 300 ml wody i gotujemy ok. 20 minut. 5 minut przed końcem wsypujemy groszek, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Cukinie i bakłażan za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Z cukinii powinny nam wyjść 24 plasterki, a z bakłażana 12. Zalewamy je gorącą wodą z solą i po minucie odcedzamy. Osuszamy na bawełnianej ściereczce. Oprószamy pieprzem.

Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Kiedy będzie miękka, miksujemy blenderem na purée, dodajemy konfiturę morelową, doprawiamy pieprzem i solą.

Reklama

Układamy obok siebie na przemian 2 plasterki cukinii i 1 plaster bakłażana. Wykładamy porcję ryżu, zwijamy. Roladki spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem marchewkowo-morelowym.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama