Roladki z ryżowym nadzieniem
Ozdóbmy natką pietruszki i majerankiem.
Składniki
- nieduże cukinie
- bakłażan
- cebula
- 125 g ryżu
- 100 g zielonego groszku
- 250 g marchwi
- 2–3 łyżki konfitury z moreli
- 50 g posiekanych migdałów
- sól, pieprz
- olej
Do umytego ryżu dodajemy posiekaną cebulę i migdały, zalewamy 300 ml wody i gotujemy ok. 20 minut. 5 minut przed końcem wsypujemy groszek, doprawiamy pieprzem i solą, delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cukinie i bakłażan za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na cienkie plastry. Z cukinii powinny nam wyjść 24 plasterki, a z bakłażana 12. Zalewamy je gorącą wodą z solą i po minucie odcedzamy. Osuszamy na bawełnianej ściereczce. Oprószamy pieprzem.
Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Kiedy będzie miękka, miksujemy blenderem na purée, dodajemy konfiturę morelową, doprawiamy pieprzem i solą.
Układamy obok siebie na przemian 2 plasterki cukinii i 1 plaster bakłażana. Wykładamy porcję ryżu, zwijamy. Roladki spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem marchewkowo-morelowym.