Roladki z serem
Składniki
- 5 jajek
- 7 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 15 dag szynki w plastrach
- 20 dag sera śmietankowego
- 3 łyżki krojonych pomidorów
- 1 pęczek rukoli
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka sparzyć, wybić do miski, wlać 5 łyżek gorącej wody, ubijać przez minutę, dodać oba rodzaje mąki, sól, pieprz, zmiksować na gładkie ciasto.
2 Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować go olejem. Wylać ciasto warstwą cienką jak naleśnik. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 6-7 min, piec aż się zezłoci.
3. Rukolę opłukać w zimnej wodzie, delikatnie osuszyć.
4. Pomidory posiekać, wymieszać z serem śmietankowym, doprawić solą i pieprzem.
5. Placek wyjąć z formy, usunąć pergamin, rozłożyć na ścierce kuchennej, zwinąć w roladę. Gdy lekko przestygnie, rozwinąć, posmarować serem z pomidorami. Na serze ułożyć plastry szynki i liście rukoli (kilka listków zostawić). 6 Placek ciasno zrolować, pokroić na nieduże kawałki. Udekorować rukolą.
Zobacz także: