Reklama

Roladki z szynką i cukinią

Schab to klasyk kuchni polskiej. Wyczaruj z niego coś więcej niż kotlety

Składniki

  • 8 plastrów schabu (po ok. 100 g)
  • 1 cukinia
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 2 małe cebule
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 375 ml bulionu
  • 3 żółtka
  • 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
  • • olej • sól • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Plastry schabu delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie paski. Na plastrach schabu ułóż szynkę oraz plastry cukinii. Zwiń formując roladki (zepnij wykałaczkami). Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. 

2. Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami śmietanki. Na głębokiej patelni na 2-3 łyżkach oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Włóż roladki, wlej wino oraz bulion. Duś 20-30 min. Wlej pozostałą śmietankę, gotuj 5 min. Patelnię zdejmij z ognia. Wlej masę żółtkową, wymieszaj. Dopraw.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy