Roladki z szynką i cukinią
Schab to klasyk kuchni polskiej. Wyczaruj z niego coś więcej niż kotlety
Składniki
- 8 plastrów schabu (po ok. 100 g)
- 1 cukinia
- 8 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
- 2 małe cebule
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 375 ml bulionu
- 3 żółtka
- 200 g śmietanki kremówki 30 proc.
- • olej • sól • pieprz
Sposób przygotowania:
1. Plastry schabu delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie paski. Na plastrach schabu ułóż szynkę oraz plastry cukinii. Zwiń formując roladki (zepnij wykałaczkami). Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym oleju.
2. Żółtka wymieszaj z 4 łyżkami śmietanki. Na głębokiej patelni na 2-3 łyżkach oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Włóż roladki, wlej wino oraz bulion. Duś 20-30 min. Wlej pozostałą śmietankę, gotuj 5 min. Patelnię zdejmij z ognia. Wlej masę żółtkową, wymieszaj. Dopraw.
Zobacz także: